Раздават хиляди български знамена за Деня на Независимостта 21.09 | 19:34

Трибагрениците са части от огромния 8-декаров флаг, който беше ушит за Роженския събор

От iNews.bg

Хиляди знамена, част от големия Роженски трибагреник, ще бъдат раздадени безплатно в Деня на Независимостта в Южния парк в столицата. Инициативата ще постави началото на "Дни на Българския фолклор в София", които ще се проведат от 22 до 25 септември, организирани от фондация "Наследство в бъдещето" в партньорство със Столична община, съобщиха организаторите. Събитието ще стартира с кампанията "Нашият дом е България!” за раздаване на българското знаме на 22 септември в 8:30 часа сутринта на голямата поляна в Южния парк.

Инициативата ще даде възможност на хиляди българи да отнесат в домовете си частица от внушителния български трикольор с размери 26 х 300 метра и обща площ 7 800 кв.м., който беше на Роженските поляни, а след това и на Рилските езера. В Деня на Независимостта 500 желаещи да развеят получените знамена, ще могат да изпишат с телата си 110 метров надпис: "Нашият дом е България!". Надписът ще "оживее" така както е жив и българският дух, съхранил през вековете богатството и многообразието на българския фолклор.

Целта на поредното събитие на фондация "Наследство в бъдещето" е да се превърне в символ на обединение и родолюбие. За официалното откриване на "Дни на българския фолклор в София" ще се съберат близо 200 гайдари заедно със зурнаджии с тъпани и кукери. Под мотото "България гостува на столицата!" ще бъде представен фолклорът от седемте основни области.

На сцената по време на вечерните концерти ще се изявяват едни от най-добрите ансамбли в България и изтъкнати индивидуални изпълнители. Първият вечерен концерт на 22 септември е посветен на Пиринската и Родопската област.

Втората вечер на 23 септември ще бъдат представени Шоплука и Тракия. Третата вечер е запазена за фолклора от Добруджанската и от Странджанската област, а за последната вечер в неделя е предвиден празничен концерт на Северняшката фолклорна област.

В четирите дни на събитието от 11:00 до 16:00 ч. различни самодейни състави от цялата страна ще представят фолклорното богатство от региона си. Всеки ден ще се организират атрактивни надигравания и открити уроци по народни танци с Асен Павлов и Ансамбъл "Чинари”, както и ревю на автентични народни носии, част от колекциите на Елка и Ангел Низамски и Илиян Костадинов. Програмата ще включва още музейни експозиции, атрактивни демонстрации на занаяти, кулинарни зони с характерни ястия от отделните краища на страната и специално обособена детска творителница с интерактивни занимания за различни исторически периоди на България.

Водещи

Най-четени