Разделение учители - родители за маските в час 17.11 | 16:00

Това показва национално-представителна анкета, проведена в над 220 общини на страната

От iNews.bg

Масова подкрепа сред учителите и директорите и неодобрение сред родителите и учениците среща идеята за задължително носене на маски в час от 5 до 12 клас. Това показва национално-представителна анкета, проведена в над 220 общини на страната.

Анкетата е проведена от две организации на училищните директори- Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование.

Мнозинството от учителите и училищните директори смятат, че носенето на маски в клас за учениците от 5 до 12 клас трябва да бъде задължително и че това би направило училищната и външната среда по-безопасни, като на абсолютно противоположна позиция по темата са родителите и учениците, показват резултатите от анкетното проучване.

Според данните учителите, директорите , родителите и учениците не одобряват задължителното носене на маски сред най-малките ученици от 1 до 4 клас. И в четирите групи анкетирани преобладава нагласата за носене на маски в районите с най-голямо заразяване с Covid-19, като например София, Пловдив, Варна, Бургас, Търговище, както и тенденцията за по-голямо одобрение на тази мярка с нарастването на възрастта на учениците.

Във връзка с резултатите от анкетното проучване, психологическата нагласа сред учителите и големия брой Covid заразени сред тях, двете организации на училищните директори у нас- Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование, препоръчват носенето на маски да бъде задължително в клас за учениците от 5 до 12 клас. 

Водещи

Най-четени