Раздор в управляващата коалиция до къде да стигне съдебната реформа 25.05 | 15:23

Има сериозно разминаване между ГЕРБ и реформаторите за промените в прокуратурата, АБВ не подкрепят проекта като цяло

От Галина Александрова


За сериозно разминаване между ГЕРБ и реформаторите по въпроса за промените в прокуратурата като част от съдебната реформа загатна днес съпредеседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Абсолютно ясно е, че в България прокуратурата работи избирателно, че полага чадъри и че в крайна сметка за тежките престъпления, свързани с политическа корупция, с нефункциониране на институциите, с тежките изборни престъпления в крайна сметка няма резултат", обяви той в интервю за Нова ТВ по повод предложената съдебна реформа.

През миналата седмица зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че Реформаторският блок се е отказал от преждевременно отстраняване на главния прокурор. Към петък ГЕРБ успяха да съберат над 100 подписа в подкрепа на проекта за промени в конституцията, който предвижда разделяне на ВСС на съдебна и прокурорска колегии, по-силна роля на съдебния инспекторат и съкращаване на мандата на висшите магистрати. Въпреки че за внасянето на конституционните промени са достатъчни 60 подписа, ГЕРБ отложиха внасянето на подписката в опит да осигурят предварително възможно най-голяма подкрепа, тъй като за ревизията на основния закон са нужни поне 160 гласа. На този етап е осигурена подкрепата на  ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и 8 депутати от БДЦ. АБВ отказват подкрепа и настояват, че предлаганите промени трябва да се гласуват от Велико Народно събрание. БСП и ДПС засега са категорично против. 

В края на миналата седмица Радан Кънев даде да се разбере, че ще се опитат да убедят социалистите да застанат зад промените, за да не се търси подкрепа на ДПС, за които той каза, че са свързани със съдебната мафия. Цветано заяви, че са склонни на компромиси с опозицията, по-късно това потвърди и председателят на парламента Цецка Цачева, но без да уточнават за какви точно отстъпки става въпрос. На този фон евентуален конфликт между двамата основни политически партньори в управляващата коалиция би усложнил значително ситуацията и прави още по-трудено постигането на съгласие.

"Престъпното бездействие на някои органи и като цяло беззаконието в нашата държава трябва да бъдат преследвани от една последна тояга, държавната наказателна репресия – прокуратурата", заяви Радан Кънев. 

В коментар на реформата в Румъния, където вече има осъдени бивши министри и висши чиновници той заяви, че прокуратурата там работи добре, но има и лоши примери, които не би трябвало да повтаряме – пълна безконтролност на антикорупцишонния прокурор и залитане в модел на медийно правосъдие, на щракане на белезници пред камерите.

По повод на изразеното от премиера Борисов мнение, че корупционните дела в Румъния са само проформа и са по-скоро "политически гонения", Радан Кънев посочи: "Г-н Борисов се притеснява, че това в Румъния има характер на политическо гонение. Аз не съм съгласен с това, смятам, че румънската антикорупционна прокуратура работи добре. Но там има пълна безконтролност на антикорупционния прокурор, както и у нас няма контрол над главния прокурор. Има я и прекалената медийна показност".
"Важният показател в Румъния, който отхвърля всички критики срещу този модел, е процентът осъдителни присъди", отбеляза обаче Радан Кънев.

Той посочи, че преди да се реформира държавното обвинение трябва да се промени работата на Висшия съдебен съвет, защото, "в противен случай, пак ще оправяме покрива на къща без основи". Радан Кънев отбеляза със "съжаление", че в предизборната програма между ГЕРБ и Реформаторския блок не е била договорена реформа на прокуратурата.

Междувременно правосъдният министър Христо Иванов, който е предложен за поста от РБ, се закани, че ако не може да свърши работата, която иска, ще си подаде оставката. Нещата в България не са розови, каза Иванов по време на дискусия за съдебната реформа, в която участва и бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей.

Надяваме се днес да внесем промените в Конституцията и това трябва да направят депутатите, посочи Христо Иванов. Той допълни, че тече пазарлък и се обърна към присъстващите на форума с думите: "не искате да го виждате как изглежда".

Моника Маковей коментира, че ако българският министър на правосъдието е готов да направи тези реформи, няма какво да го спре. Според Маковей правосъдната система не може да се реформира сама отвътре, а колективен орган не може да поема отговорност. Тя призова да не се разширяват правомощията на ВСС.
Бившият румънски правосъден министър, очевидно адосана от думите на Борисов за тов, че румънският модел не е добър и е по-скоро "политически гонения", коментира, че Това е лъжа и обвини Борисов и кабинета, че не искат да реформират съдебната исстема и не искат да се справят с корупцията.

Водещи

Най-четени