Разкопаха базата на НСА в Несебър 19.03 | 18:04

Реститути със съмнителни права пак щурмуваха имота

От Филипа Тодева

Поредно посегателство срещу спортната база на Националната спортна академия "Васил Левски" в Несебър. Ръководството на висшето спортно училище алармира, че отново на територията на имота са нахлули багери и са разкопали терена, унищожавайки част от учебната инфраструктура.

Пред медиите бяха показани показани видеокадри, от които ясно се виждат разрушителните последствия от прокопаните изкопи, изсечени дървета, забити на пясъка колчета и унищожена инфраструктура в учебния комплекс, предаде БТА. В НСА предвиждат нови протести ако багерите не напуснат имота.

От висшето училище съобщиха, че апетитите този път са към 6 дка земи, от които 2,2 дка попадат в границите на учебната база на НСА, актувана като публична държавна собственост и предоставена от държавата на висшето ни училище за изпълнение на образователни и спортни дейности.

Интересна подробност е, че зад напъните за разчистване и застрояване на терена стои името на общинския съветник от Несебър Георги Георгиев. Предприемчивият общинар откупува правото на строеж от Агатоника Николова, снабдява се със строителни книжа и без да се съобразява с факта, че за същия имот от 3 години тече следствена процедура в Бургаска областна прокуратура, разполага колчетата директно върху морския бряг.

Това съвсем не е първият случай на безпардонно самоуправство на територията на учебния комплекс. През март 2010 г. оградата на базата бе щурмувана на два пъти от строителни бригади и машини, ескортирани от частна охранителна фирма.

Скоро след това наяве излязоха аферите на председателя на Бургаския административен съд Атанас Вълков, който бе заловен при опит да продаде 12 дка земя от територията на базата, придобити чрез фалшиви документи.

Случаят "Вълков” провокира студентски протести в София, организирани от Националното представителство на студентските съвети в България. Ескалиралото напрежение доведе до иницииране на национална подписка за спасяване територията на базата, която събра подписите на над 26 хиляди българи и бе внесена в Парламента с предложения за законови промени, които да защитят статута на публичната държавна собственост.

Парламентарните комисии заявиха подкрепа за исканията на гражданската инициатива. Към министъра на регионалното развитие и благоустройството бе създадена работна група със задачата да бъде направен правен анализ и да се изготвят предложения за законодателни промени с цел окончателно решаване на казуса.

Последното заседание във връзка с работата на междуведомствената група се проведе на 14 март – ден преди поредната строителна бригада да щурмува територията на базата и да посегне за пореден път на последното зелено кътче от Несебърския бряг, ползвано от студенти.

Водещи

Най-четени