Разложко село си иска гората 03.03 | 19:58

Имот, които открай време са в землището на село Елешница, осъмнаха с нов собственик

От Цанка Донкова

Жителите на разложкото село Елешница се възпротивиха срещу прехвърлянето на техни гори към съседната община Белица. С решение на съда над 18 000 декара горски масиви - иглолистни и широколистни, са с нов стопанин, съобщава в. "Стандарт".

Причина за негодуванието на жителите е фактът, че те вече няма да могат да добиват дърва за огрев във въпросния район, който бе част от Държавния горски фонд.

"Хората са настръхнали от това съдебно решение. Гората е в нашето землище, а е присъдена на община Белица. Това е абсурд. Няма да позволим чужд крак да стъпи тук. Ще блокираме пътя за Белица в района на железопътната гара "Генерал Ковачев", ще протестираме до дупка", заяви кметът на селото Сашо Мицин.

Жителите са заявили, че няма да се откажат от горите и да позволят на други да се снабдяват с дървесина от района. Община Белица води дело за апетитните гори от 2000 г.

"И го спечели чак сега. Това не е случайно. Никой от нас не е очаквал, че гори на наша територия може да се признаят за собственост на друга община. Вече водим консултации с юристи. Ще водим съдебна битка, за да защитим собствеността си", посочи кметът на община Разлог Красимир Герчев.

Водещи

Най-четени