Разносметка! Защо се забави евакуацията в Хитрино 28.12 | 08:20

Хората били шест часа в риск след газовата експлозия

От iNews.bg

Хората от Хитрино бяха евакуирани от мястото шест часа след газовата експлозия там. Това означава, че те са били в риск през това време, а една от причините е забавянето на системата за оповестяване. Ето защо властите много сериозно трябва да помислят за промени в системата за защита на населението, убеден е бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

"Кога се случи евакуацията – 6 часа след инцидента с цистерните. След 6 часа се каза, че, виждате ли, имало теч. Тези хора не бяха ли в риск през тези 6 часа? Кой трябва да прецени на момента?”, запита социалистът пред bTV.

Бившият министър задава два важни въпроса, които имат отношение към инцидента. Първият: "Трябва ли влакове с опасни товари да бъдат отбивани и да чакат на гарите или трябва да им се даде предимство”. Именно заради разминаване с пътническа композиция влакът с цистерните влиза в Хитрино, тъй като към момента такава маневра се разрешава при гаранции за сигурността.

"По какъв начин се контролира спазването на ограниченията на скоростите?” е вторият въпрос на Петър Мутафчиев. Към момента именно влизането с висока скорост в гарата се смята за една от основните причини за трагедията.

Водещи

Най-четени