Разпитваме жертви на престъпления като в "каменната ера" 06.06 | 12:57

Пострадалите казвали едва до 10% пред съда

От Десислава Маданска

Условията за работа с жертви на тежки престъпления и деца трябва да се подобрят. Около това се обединиха действащи магистрати, представители на професионални организации и правозащитни сдружения на кръгла маса "Съдебната експертиза – между формалното и реалното правосъдие", предаде БТА.

По думите на прокурор Радка Стоянова у нас условията за разпит на жертви на тежки престъпления били като в "каменната ера", въпреки че сме приели европейските стандарти.

Според нея е нужно у нас да има специализирани стаи, в които да се водят подобни разпити. Също така било недопустимо деца на възраст под 10 години да се разпитват в съдебната зала. Показанията им би трябвало да се снемат от детски психолог, който действал като посредник между детето и съдията.

Такава трябвало да бъде и практиката с възрастните хора, жертви на тежки престъпления.

Прокурорът обясни, че когато са изправени пред обвинението, жертвите на тежки престъпления биха споделили между 5 и 10% от необходимата за разследването информация.

Стоянова обясни, че самият разпит може да се окаже рисков, като може да причини още по-голяма психическа вреда, отколкото стореното от насилника.

Според експерти у нас трябва да се въведе стандарт на съдебните експертизи, както и допълнителна специализация на вещите лица за това как да представят експертизите си в съда.  

Най-четени