Разполагането на американските танкове било договорено отдавна 24.06 | 15:23

Плевнелиев каза, че не бил говорител на правителството и поиска подробни обяснения от кабинета

От iNews.bg

Разполагането на американски танкове и военнослужещи в България е било договорено много отдавна. Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев.

"За мен е повече от ясно, че всичко, което се планира е плод на отдавна договорени отправни инструменти между България и нашите партньори в НАТО, както и България и САЩ. Това не е изненада за никого", заяви Плевнелиев.

Държавният глава е поискал правителството, министърът на външните работи и министърът на отбраната да излязат и да обяснят кога са били направени договорките, къде, от кого и защо.

"Президентът не е говорител на правителството, не е и ежедневен коментатор", изтъкна Плевнелиев, като посочи, че американска военна техника у нас има и сега.

"През тази година планираме бъдещи действия, също така, е повече от ясно, че България е издавала лицензи, издава и ще продължава да издава за въоръжение на наши съюзници, които да дойдат в България и да участват в учения на територията на страната. Така, както България участва със свои кораби и своя техника навсякъде по света в съвместни мероприятия и учения, включително и в мисии", посочи още държавният глава, цитиран от агенция "Фокус".

Очаква се министърът на отбраната Николай Ненчев да даде обяснения по темата пред комисията по отбрана. До момента не е ясно дали разполагането на танковете у нас е по линия на ангажиментите ни към НАТО или по настояване на американската страна.

Министерството на отбрана отрече да е получавало предложения, но информацията за разполагането на бронирана бойна техника у нас беше потвърдена от министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, който обяви, че САЩ ще вкара тежка военна техника, включително танкове и други оръжия в новите страни членки на НАТО за първи път след края на Студената война.

Водещи

Най-четени