Разпределиха 3,2 млн. лв. за възстановяване от бедствия 15.12 | 17:24

Голяма част от средствата отиват за справяне с последиците от труса в Перник

От Диана Цветкова

Над 3,2 млн. лв. са разпределени за възстановяване на щети от природни бедствия, съобщи правителствената пресслужба.

702 000 лева са отпуснати за възстановителна помощ за жителите на община Перник, която пострада тежко при земетресението през май месец.

Средствата са одобрени на днешното извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, протекло под ръководството на вицепремиера Цветан Цветанов.

1 526 231 лв. се отпускат за неотложни възстановителни работи, като от тях над 491 хил. лв. са за възстановяване на православните храмове, които бяха засегнати от силния трус.

На община Перник е предоставена сумата от 142 500 лв., която трябва да отиде за 14 сгради, на община Радомир – 21 100 лв. за реставриране на храма "Св. вмчк Димитър" в града, на Столичната община – 63 000 лв. за ремонт на манастирския комплекс "Св. Петка" в с. Владая и на община Самоков – 265 000 лв. за девическия манастир "Покров Богородичен".

Целева помощ за преодоляване на последиците от земетресението получават и общините Брезник и Ковачевци за възстановителни работи по училищна сграда, читалище и два моста.

1 019 000 лева са отпуснати за разплащане на извършени аварийни дейности по овладяване на кризисни ситуации и предприемане на действия за защита от наводнения в различни райони на страната.

Водещи

Най-четени