Разпределят 21,5 млн. лв. между висшите училища 21.11 | 09:32

Това ще става на базата на рейтингова система

От Десислава Маданска

21,5 млн. лв. ще бъдат разпределени между висшите училища през следващата година. Това ще стане на база резултатите им за качество на обучението по професионални направления в рейтинговата система. Това съобщи проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София, и председател на Съвета на ректорите на висшите училища.

Той припомни, че за 2013 г. бяха отделени 20 млн. лв. за рейтинговата система на висшите училища. 

Очакваше се средствата за рейтинговата система догодина да са 25,5%, което бе с 5 млн. лв. повече спрямо предходната година, допълва БТА.

Рейтинговата система на висшите училища беше въведена през ноември 2010 г. Тя представлява класация по професионални направления и няма за цел да посочи кой е  най-добрият университет в България. 

"Когато се сравнят бюджетите на университетите за 2013 г. и 2014 г. се вижда, че за всяко висше училище има ръст, с изключение на само един университет. Не може обаче да се  отрече фактът, че бюджетите на висшите училища са малко или повече по-високи, отколкото през 2013 г.", заяви той.

Според Митев най-висок за 2014 г. е предвиденият бюджет за Софийския университет "Св. Климент Охридски" - с около 5 млн. повече от 2013 г.

Очаква се днес образователният министър Анелия Клисарова да представи пред Съвета на ректорите проекта на Стратегията за висшето образование. На срещата ще бъдат обсъдени и минималните наукометрични показатели за придобиване на степени и звания, както и модерните начини за финансиране на висшите училища. 

Водещи

Най-четени