Разпри в парламента заради сменените турски имена в Старозагорско 06.06 | 11:11

ДПС излезе с декларация по случая, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се опълчиха

От iNews.bg

Напрежението заради сменените имена на местности в Старозагорско се пренесе от Общнския съвет там вече и в народното събрание. "Управляващите да не обсебват властта", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна, цитиран от БГНЕС. Повод за декларацията на ДПС стана решението на Общински съвет-Стара Загора, с което се променят турските имена на много местности в региона.

"За решението са гласували всички общински съветници, с изключение на съветниците на ДПС и това не е повод за гордост, както изглежда е становището на кмета на общината, издигнат от ГЕРБ. Той казва пред една медия, че има надпартийно обединение в Стара Загора по казуса с преименуването на българските местности. Всъщност това становище е достатъчен повод за притеснение и тревога", смята Карадайъ. Той призова подобни промени да бъдат взимани само с предварителен диалог в обществото и определи решението на общинския съвет като "повод за размисъл за състоянието на демокрацията".

Напрежението в залата дойде след като председателят Цвета Караянчева отне думата на Мустафа Карадайъ, а причина за това стана превишаване на времето за изказване. В пленарна зала дори се чуха викове "оставка", адресирани до Караянчева, но страстите се успокоиха след като тя позволи на председателя на ДПС да довърши декларацията си. За повишаването на напрежението допринесе и изказването на проф. Станислав Станилов от "Обединени патриоти". "Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има и то твърде много", заяви той от трибуната. Казаното от него стана повод част от депутатите на ДПС да напуснат пленарна зала, а Йордан Цонев призова проф. Станилов да си даде "ясна сметка" за разнообразието на религии и етноси в България.

Водещи

Най-четени