Разработват програма за интеграция и заетост на бежанците у нас 03.10 | 19:44

Програмата ще бъде национална и ще действа на територията на цялата страна

От Елица Елефтерова

Национална програма за интеграция и заетост на бежанците разработва Министерството на труда и социалната политика. На работна среща в Елхово бяха коментирани параметрите на новата мярка за трудова заетост.

Все още не са уточнени финансовите параметри, но е ясно че програмата ще осигурява работа на не повече от 500 души, съобщава БТА.

Програмата ще бъде национална и ще действа на територията на цялата страна, а не само в конкретни населени места, където има съсредоточване на бежанци.

Новата мярка за заетост ще даде възможност на работодатели, местни и държавни структури да кандидатстват за наемане на бежанци, които са придобили статут и са регистрирани в бюрата по труда.

"Това първо няма да е някаква голяма група от хора, второ тя няма да е на едно място скупчена, ще бъдат може би по трима-четирима в различни населени места, но за да не отнемаме от възможностите и средствата на останалите програми, ние отделяме един малък ресурс, правим една отделна програма, така че да може и тези хора да получат своето право на труд", заяви Росица Янкова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Водещи

Най-четени