Разсейването е пиянството на шофьорите в XXI век 28.02 | 19:44

То прекъсва връзката между обстановката и човека зад волана, както и между шофьора и автомобила, посочи Алекси Кесяков

От Цанка Донкова

Разсейването е пиянството на шофьорите в XXI век. Това заяви в Алекси Кесяков, секретар на Държавно обществената комисия по безопасност на движението, съобщава агенция "Фокус".

Той посочва, че разсейването прекъсва връзката между обстановката и човека зад волана, както и между шофьора и автомобила.

"Първият вид разсейване е зрителното – когато човек отклони погледа си встрани по някакви причини и когато си върне погледа на пътя пътнотранспортната обстановка сериозно се е променила и време за реакция няма. Друг вид разсейване е когато водачът пусне волана с едната ръка и започне да се занимава с нещо друго и ако се наложи да реагираме минава време докато овладеем автомобила", посочи Кесяков.

Според американско изследване писането на кратки съобщения по време на шофиране води до повечето ПТП-та поради факта, че човек си отклонява вниманието, като се занимава с мобилните устройства.

"Третият вид отклоняване на вниманието е когнитивно - когато шофьорите мислят за други неща, докато карат, на много хора сигурно се е случвало да пътуват и да не разберат как са стигнали до крайната цел на пътуването си. Във всички тези случаи на разсейване водачите оставят автомобила без управление, а хората в него - на съдбата на ударите и затова, когато сме зад волана, не трябва за нищо на света да си отклоняваме вниманието, защото застрашаваме собственото си здраве и живот”, каза още Алекси Кесяков.

Водещи

Най-четени