Разследват отровената вода на Меричлери 28.11 | 18:09

"Каолин" продадена по класическа комисионерска схема

От iNews.bg

В прокуратурата е внесен сигнал срещу работата на "Каолин" и знам, че по него се работи. Това каза Николай Бареков пред жителите на град Меричлери, където бившето дружеството на Иво Прокопиев добива варовик. В резултат на това водата на града е отровена с арсен, съобщиха от "България без цензура".

"Ние искаме възмездие, заради това, че хора бяха тровени. Не е редно "Каолин" да трупа печалби на гърба на хората. Там един директор получава по 20 000 лева, а дружество продава своята продукция на десеторни по-високи цени на ТЕЦ-овете. Тези дни е направена продажба на "Каолин", но понеже Прокопиев и Плевнелиев не работят почтено, това станало през офшорни компании", каза лидерът на движението.

Така дружеството било продадено на малки фирми, които пък я препродавали за големи пари.

"Тя е направена по класическа комисионерска схема. По този начин кредиторите ще пият по една студена вода. А в същото време хората боледуват и много от тях измират от рак. За пет години жителите са се стопили от 5 000 на 1 400, сочи статистиката", казва Бареков.

Драмата на хората в Меричлери започнала преди няколко години. На 22 февруари 2008 г. на "Каолин" е предоставена концесия за добив на варовик в землището на Меричлери. Тя е за срок от 35 години, с обща площ 814,227 дка и включва запаси за около 22 милиона тона. На 17 юли същата година фирмата подава в РИОСВ-Хасково уведомление за инвестиционно предложение за разкриване на кариера, което предвижда добив на 100 000 тона варовик годишно върху площ от едва 180 дка и срок на експлоатация 26 години. Голямо разминаване в цифрите не е грешка, отчита Бареков.

По закон, ако искаш да добиваш подземни богатства на площ над 250 дка, задължително трябва да се направи оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). При тази оценка се минава и през обществено обсъждане.

"Лошо, особено за закъсал бизнесмен и издател като Иво Прокопиев. Точно по това време работите му хич не вървят – кредитите се трупат, печалба никаква. Проблемът е решен като на 20 август директорът на РИОСВ-Хасково подписва решение, че няма нужда от ОВОС", твърдят от движението.

Кариерата започва работа година по-късно. Без подробен устройствен план на площадката, какъвто няма и до днес, без промяна на статута на земята, каквато не е направена.

Останалите нарушения на законите в държавата са само подробности от пейзажа. Така например през 2010 г. Здравната инспекция в Хасково, забранява използването на водата. Проблемът – завишено съдържание на арсен във водата, два пъти над максимално допустимата норма. В момента хората се снабдяват с водоноски. На място има две – едната е до кметството, а другата до училището. Има и подвижни водоноски, които обикалят всички улици на града, но няма точен график кой и кога минава, а това е сериозен проблем за хората. Всеки има право на по 20 литра.

Бареков посочва, че проблемът може да намери два варианта за решение – пречиствателна станция или градът да се захрани от други източници.  

Водещи

Най-четени