Разтресоха ли "журналистическите стандарти" "Дойче веле" 23.09 | 10:21

Немската медия се раздели с двама журналисти заради "установени професионални опущения"

От Кремена Бедерева

Заради нарушение на "журналистическите стандарти на "Дойче веле" журналистите Иван Бедров и Еми Барух бяха освободени от медията като коментатори. Те вече няма да могат да изразяват мнението си в българската секция на германското радио, става ясно от официалната позиция на медията.

Причината - работата на двамата журналисти е била подложена на проверка след писмо на Корпоративна търговска банка (КТБ) за едностранчиви публикации за председателя ѝ Цветан Василев.

Според изданието журналистите са нарушили стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал.

В публикации на Иван Бедров и Еми Барух, прикривайки се зад "Дойче веле", тенденциозно се заявява позиция по дадена тема, без да потърсят и другата страна, както и самата медия отбелязва в разпространената си позиция. Дори в един от материалите се прави заключението и директно обвинение към служебния кабинет на Марин Райков и КТБ, като съответно в материала не е потърсената позицията нито на служебния премиер, нито на банката от страна на журналиста.

Така реално се оказва, че журналистите, криейки се зад името на немската медия, отправят обвинения към различни личности или институции, като не търсят мнението на засегната страна, както признават и от "Дойче веле".

В официалната позиция на "Дойче веле" се казва: "Дойче веле" съжалява, че досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция – това ще бъде сторено през следващите дни."

От медията заявяват и че решението да прекрати договорите на двамата журналисти е именно заради неспазването от тяхна страна на журналистическите стандарти на "Дойче веле", независимо от писмото от банката.

iNews публикува позицията на "Дойче веле":

"От няколко дни в "Дойче веле" (ДВ) пристигат писма, които поставят въпроса защо германската международна медия е прекратила сътрудничеството с двама български кореспонденти.

Вярно е, че ДВ наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ.

Причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до ДВ, в което банката отправяше критиката, че публикациите на Българската редакция по адрес на председателя на Надзорния ѝ съвет Цветан Василев са били едностранчиви. Дойче веле подробно провери тези упреци и установи, че по същество те не са основателни. В същото време ДВ съжалява, че досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция – това ще бъде сторено през следващите дни.

Независимо от това внимателната проверка на публикациите на Българската редакция установи, че горепосочените автори многократно са нарушили журналистическите стандарти на "Дойче веле", например: стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал.

В резултат от това ДВ реши да прекрати сътрудничеството с двамата кореспонденти. Това решение беше взето независимо от писмото от банката. Такива решения се взимат винаги, когато в рамките на редовния контрол за качество в ДВ бъдат установени споменатите професионални опущения.

Надзорният съвет на "Дойче веле" разгледа случая на редовното си заседание в петък (20.09.2013) и единодушно одобри решението на ръководството на ДВ.

Заедно с ръководителя на редакцията Александър Андреев работата по подсигуряването на качеството на публикациите на Българската редакция ще продължи и занапред.

"Дойче веле" ще продължи да следи публицистично и с критична симпатия политическото и общественото развитие и публичните дебати в България."

Позицията на "Дойче веле" е подписана от Верица Спасовска. 

Водещи

Най-четени