Разузнаването преминава под шапката на изпълнителната власт 01.10 | 18:48

ДАР ще работи с фирми и служители под прикритие и ще разкрива бивши агенти на ДС

От Ростислава Иванова

Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) преминава под прякото подчинение на правителството. Досегашната Национална разузнавателна служба винаги е била под шапката на президента. Председателят на ДАР ще се назначава с указ на Държавния глава, но по предложение на премиера, за срок 5 години и с възможност за преназначаване само за още 5 години. Това решиха депутатите с приети на второ четене промени в Закона за Държавна агенция "Разузнаване".

Цивилното разузнаване ще може да използва специални разузнавателни средства (СРС) на територията на България, както и разузнавателни средства и способи извън територията на страната, предвижда друга промяна в законопроекта на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Агенцията ще може да използва юридически лица за прикрития, включително чрез съставяне и използване на официални документи за прикритието. Агенцията ще може да прилага и прикрития на свои служители, както и на вещи и обекти.

ДАР ще може да съставя и използва документи за чужда самоличност и други официални документи, необходими за прикритие на служители, които изпълняват оперативно-разузнавателна дейност.

В българското разузнаване се въвежда нова служба – инспектор, който ще следи работата на разузнавачите ни. Той ще се назначава от премиера по предложение на председателя на агенцията.

ДАР трябва да осигурява "пълно и безусловно" сътрудничество с Комисията по досиетата за за разкриване на агентите на бившата Държавна сигурност. Службата няма да има право да прикрива бившите сътрудници на комунистическите служби, а действието на закона за разузнаването няма да може да ограничава прилагането на закона за досиетата.

 

Водещи

Най-четени