Разходите за изборите - за сметка на държавния бюджет 10.04 | 15:39

Служебният премиер не уважи второто заседание на Изборния борд

От Ивелина Георгиева

Трябва обществото да е готово, че този път резултатите от изборите ще бъдат съобщени по-късно. За това алармира проф. Михаил Константинов по време на второто заседание на Изборния борд към министър-председателя.

Разходите за подготовката и провеждането на изборите ще са за сметка на държавния бюджет.
Изборният борд проведе второто си заседание в сравнително по-малък състав от първото през миналата седмица. Министър-председателят Марин Райков също не уважи с присъствието си малкото на брой членове.

Отсега трябва да сме наясно, че ще има огромни опашки пред РИК-те. Протоколът също така е много сложен, защото вместо 9 числа, колкото бяха на референдума, този път има 80 числа, обясни Михаил Константинов.

"Този път процедурата е изключително усложнена и аз апелирам към медиите да предупредят затова обществото", посочи той.

"Освен това, в голяма част от секциите няма електрическо захранване, там крушките не работят, хората не са работили с компютри", изрази опасенията си Михаил Константинов. Затова като мярка Константинов предложи да се отправи запитване в Конституционния съд с въпрос какво се случва в тези секции.

Според Константинов е безумие да се пращат в чужбина копири, защото това ще увеличи по две цената на копирите. Той определи този мярка като пропуск на законодателя. Освен това, Константинов смята, че този процес ще доведе до забавяния, а всяко забавяне води до съмнения в резултата.

"Опасения от този характер нямат основание. Това са изисквания на закона, които следва да бъдат изпълнени", обясни Емилия Друмева, председател на Изборния борд.

Антоанета Цонева, председател на УС на Института за развитие на публичната среда, предложи като мярка да бъде заснето видео клипче и пуснато в уoutube затова как се използват ксероксите, как се сгъват секционните протоколи, в какъв формат са и т.н. "Това е дружелюбно клипче, което да успокоява хората и да им покаже, че те няма да пускат атомен реактор. Целта е да се смъкне напрежението", обясни Цонева.

Повече от три години няма областна структура на "Гражданска защита", поясни главният секретар на МВР Калин Георгиев по повод подаването на генераторите в СИК. Вицепремиерът Екатерина Захариева отговори, че правителството постоянно сигнализира ЕРП-та и ще са максимално стриктни в изборния ден за осигуряването на генератори.

През последните дни е постъпило искане в ЦИК за електронна страница на РИК-те, каза Емилия Друмева.
Почти всички областни администрации на електронната си страница имат линкове с информация за изборите, обясни тя.

"Самостоятелна електронна страница на Районните избирателни комисии не можем да очакваме, тъй като те нямат собствен бюджет", поясни Друмева.

Водещи