Райков: Ще реагирам само при доказана вина 15.05 | 14:49

"Ако досъдебното производство установи нарушения по договора с отпечатване на бюлетините"

От Кремена Бедерева

Ако досъдебното производство установи нарушения по договора във връзка с отпечатване на бюлетините и за това има отговорни служители от администрацията на Министерския съвет, аз ще реагирам само при доказана вина.

Това каза на пресконференция министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков след срещата си с премиера на Република Косово Хашим Тачи, предаде агенция "Фокус”.

По думите на премиера трябва да бъде изчистен въпросът кой и на какъв етап носи съответна отговорност.

"Длъжен съм да реагирам по повод днешната пресконференция на главния прокурор, с когото аз поддържам добри отношения. Бяхте свидетели на това, че прокуратурата беше категорична, че служебното правителство няма вина и пряка отговорност във връзка с печатаните материали. Аз благодаря на прокуратурата, тъй като заедно с нас те са предотвратили едно потенциално нарушение”, посочи Райков.

Той отбеляза, че е необходимо да се дефинира и степента на отговорност, за да се разсеят съмненията, че някой е искал да повлияе на изборния процес.

"Служебното правителство е изпълнило ангажиментите си по отношение на изборите. Тези закони по Изборния кодекс не са предлагани, не са обсъждани от мен или от министрите от моя кабинет и аз не се чувствам призван да ги коментирам повече", подчерта Марин Райков.

Той заяви, че очаква ЦИК да се произнесе окончателно по отношение на предизборното нарушение на деня за размисъл.

"Главният прокурор беше категоричен, че правата на гражданите бяха нарушени в резултат от нарушаването на предизборното мълчание от някои ваши колеги, както и това послужи на някои политически сили да се възползват и на свои ред да извършат нарушения”, обясни премиерът.

Той не коментира въпроси на журналисти с оправданието: "Желанието ми да разкъсаме по този начин комуникацията днес с вас е, защото в понеделник повече от един час говорих, но и отговарях на ваши въпроси, но и днес имаме гост – министър-председателя на Косово, и трябва да имаме достойно поведение, като пред нашия гост да не засягаме вътрешнополитически проблеми."

Водещи