Райков пита КЗК кои са монополистите 20.03 | 13:57

До 10 дни променят договорите на ЕРП-тата – потребителите ще са по-защитени

От Ивелина Георгиева

Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира и да даде отговор на обществото, кои са монополистите и картелите в държавата. Това поиска служебният министър-председател Марин Райков.

"Не мога да приема, че това досега не е направено", коментира премиерът.

По думите му трябва да се направи независим международен одит на монополните компании.

Вицепремиерът Екатерина Захариева обяви, че до 10 дни ще бъдат представени промени в договорите на ЕРП-тата за доставка на ток, така че правата на потребителите да бъдат по-защитени.

Служебният кабинет ще предприеме и ревизия на дейността на ДКЕВР. Марин Райков подчерта, че икономическият министър е в непрекъснат контакт с ЕРП-тата и диалогът с тях е конструктивен.

Финансовият министър в служебния кабинет Калин Христов обяви, че заложеният бюджте може да бъде изпълнен.

Министрите засегнаха и темата за ситуацията в Кипър. Калин Христов поясни, че това, което се случва там, създава ново напрежение в еврозоната. Той увери, че служебните управляващи следят ситуацията отблизо и засега тя не оказва съществено влияние върху фискалната позиция на страната.

Ефектът върху българската икономика е по-скоро косвен, уточни Христов.

В края на февруари 2013 година размерът на просрочените задължения на държавата е 108 милиона лева за централната власт и 173 милиона за местната власт, съобщи Райков.

Кабинетът на Райков предвижда да увеличи със 160 хиляди лева сумата за провеждането на изборите в чужбина.

На края на брифинга от правителствената пресслужбa коментираха желанието на лидера на Атака Волен Сидеров да присъства на заседанията на Министерски съвет.

"Искането на Сидеров е в качеството му на депутат от 41 НС, но тъй като то вече е разпуснато той не може да се ползва от това си качество", обясни шефът на пресцентъра на Министерски съвет Ивет Добромирова.

Тя допълни, че Сидеров е поканен на среща с премиера Марин Райков в петък по темата за Изборния борд. Относно Изборния борд Райков поясни, че е изпратил писма до всички лидери на политически партии с молба да отправят предложения за НПО-та и други субекти, които да вземат участие в него.

"Търсим максимално широко присъствие", посочи премиерът.

Водещи

Най-четени