Районният съд и прокуратурата отиват във военното НДК 22.08 | 17:30

Правителството отпуска над 9,6 млн. лв. за преустройство на сградата

От Ралица Стоянова

С приети днес три решения и едно постановление правителството реши дългогодишния проблем със сградния фонд на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура, които са най-натоварените в системата на правосъдието у нас.

Районните съд и прокуратура в София ще ползват третия, четвъртия и петия етажи от Блок "А” на административната сграда на бул. "Цар Борис ІІІ” № 54, както и Националния армейски комплекс (т. нар. военно НДК) в столичния район "Триадица”.

Имотите се отнемат от МРРБ и Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти” и от Министерството на отбраната. В сградата на бул. "Цар Борис ІІІ” вече тече ремонт, за да бъде в подходящ вид за ползването ѝ от съдиите.

За преустройството на Националния армейски комплекс на Министерството на правосъдието днес бяха предоставени 9 624 882 лева. По-рано през годината тези средства бяха дадени на МО за довършване на комплекса.

С друго решение правителството отне от Министерството на отбраната управлението върху два имота в столичния квартал "Овча купел - 2” и го предостави на Министерството на правосъдието. Имотите с обща площ 363 кв. м се намират на първия етаж на бл. 20 и ще бъдат използвани за съхранение на архива на Районната прокуратура на София.

Районният съд ще има нова сграда след решение на Министерския съвет, обеща премиерът Бойко Борисов онзи ден (21 август). "Защо го взимаме сега и го прехвърляме тук? Защото през годините така са го насадили, такива нарушения са правени, че всичко е в съда. И взаимно са се блокирали и не можем да го прехвърлим. Тук веднага в четвъртък – процедура. И това щом изтече процедурата, всичко останало започва да се прави, да се ремонтира", обясни Борисов.

Водещи

Най-четени