Расте броят на девойките почитателки на дрогата 09.06 | 20:10

Причината да протегнат ръка към наркотиците е от любопитство или от скука, посочват експертите

От Теодора Кокаланова

Процентът на момичетата в гимназия, опитвали поне веднъж стимуланти, вече е равен с този на момчетата. Това сочат данните на Националния фокусен център по наркотици и наркомании. 

Според експертите през последните години у нас се наблюдава тенденция за повишаване на употребата на наркотици сред младежите. 

"Най-често се употребяват в заведения или преди да се отиде в заведение. Когато зададем въпроса - защо употребявате, учениците най-често казват - от любопитство, от скука", посочват от Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

По думите на експертите ако преди години можеше да се каже, че повече момчетата употребяват, то вече и нивото на девойките е на призовите места. 

На българския пазар все повече навлизат вещества, които имитират ефекта от познатите традиционни дроги, алармира д-р Борислав Станчев, експерт в общинската дирекция "Превенции" във Варна.

По думите му за миналата година в европейски мащаб е докладвано за 83 нови вещества, които веднага са били забранени за употреба. "Сред тези, които имитират марихуаната, има няколко много опасни, които водят и до смъртни случаи от свръхдозиране", отбеляза Станчев.

 

 

Водещи

Най-четени