Расте износът на български вина 03.01 | 18:12

Българското вино отговаря на всички европейски и световни стандарти

От Ивелина Георгиева

Макар и минимално, износът на българско вино расте. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

Туристите, които идват у нас, откриват качествата на българските вина, които по нищо не отстъпват на водещите френски, италиански и испански продукти, смята той.

Инж. Коев смята, че българското вино е оценено по достойнство както на вътрешния, така и на външния пазар и все повече туристите познават нашите сортове. Все повече ще се увеличава износът на български вина заради качеството на продукцията, прогнозира той и допълва, че досега няма нито една рекламация на вътрешния и външния пазар за закупено българско вино.

Няма оплаквания и забележки нито от отделните потребители, нито от контролните органи, които следят за качеството на вината.

През изминалата 2011 година български вина получиха над 50 златни, сребърни и бронзови медали, както и престижни първи места на световни изложения.

Красимир Коев призова да се избягва закупуването на продукти по сергии, пазари и тържища, които нямат доказан произход. При тях не се знае, в какви условия са произведени и, какво е съдържанието им.

Най-добре е хората да пазаруват от магазините, в които бутилираната продукция е етикирана, знае се кой и колко е произвел от нея. Инж. Коев увери, че етикираните продукти са създадени в идеални хигиенни условия и не застрашават по никакъв начин здравето на хората.

Водещи

Най-четени