Рахат в митниците! 5 пъти са вдигани заплатите, 150 хванати с подкуп, осъдени няма, призна Ваньо Танов 12.01 | 09:25

Шефът на митниците каза, че цигари на старите цени ще има още няколко месеца

От iNews.bg

Цигари на старите цени на пазара ще има още няколко месеца, каза шефът на митниците генерал Ваньо Танов. Той отбеляза, че до момента само една от тютюневите компании, е обявила какви ще са по-високите цени на цигарите.

След скандала с уволненията и закриването на митнически управления Танов обясни, че за да се борят с корупцията в митниците са вдигнали пет пъти заплатите само в периода 2009-2013 година.

Сега предстои ново увеличаване на заплатите. Заплатите ще бъдат повишени с 200 лв. Това увеличение е за младшия състав, който е около 30%.

За другия състав, който е с по-високи заплати няма да има такова сериозно увеличение.

"Курупция има и в други страни, въпросът е тази корупция дали се наказва. Не ми е известно митнически служител да е получил осъдителна присъда", заяви Танов, цитиран от БНР.

Той припомни, че около 150 души са изгубили работата си в Агенция "Митници" миналата година, заради подкуп, но засега осъден митничар няма. "В момента тече преструктуриране и на другите митнически учреждения и е възможно да има и още закривания", каза шефът на службата.

По отношение на митница "Свиленград", ген. Ваньо Танов обясни, че е закрито единствено митническото учреждание. Засега работата си са изгубили само трима души, които нямат достатъчно квалификация, за да работят на терен. Работните места на митничарите, срещу които има повдигнати обвинения след разбиването на организираната им група за събиране на подкупи, са временно закрити.

Ген. Танов уточни, че подкупи са получавани на пункта Капитан Андреево. Тече структурна реформа и аз не изключвам и друго  териториално-митническо учреждение да бъде закрито. В митницата  на Капитан Андреево  е закрита администрацията. Закрити са тези длъжности, за които има обвинения. Докато текат съдебните дела за тези бройки няма да бъде обявяван конкурс.

Най-четени