Рашков за джипа на Горанов: Не е онова, което твърдеше той и собственикът на фирмата 19.01 | 18:29

Разследващите органи трябва да получат по-голяма независимост от прокуратурата в работата си, смята вътрешният министър

От iNews

След като приключи парламентарната комисия по вътрешна сигурност министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отговори на въпроси на журалисти. Рашков коментира случая с джипа на Владислав Горанов, с който се опита да напусне страната през ”Калотина”. Този случай съвсем не е прост, както се опитаха да го представят. Тази кола е издирвана от Интерпол по искане на Русия, тази кола съвсем не е така нова както твърдеше той и собственикът на фирмата.

На въпрос дали достъпът на Сотир Цацаров до класифицирана информация е отнет като лично отмъщени от него, той отговори: "Това са пресилени изказвания. Аз не изпитвам никакви негативни чувства към този човек. Вероятно е изненадан, вероятно е нещо друго, той дори обвини и премиера,че е оказвал институционален натиск към някого", каза Рашков.

Той има право да бъде възстановен в прокуратурата, там няма да има никакво значение отнемането на достъпа му, посочи Рашков.

Рашков коментира убийството на жена в Русе, която е собственичка на верига аптеки в града. "Убийството е разкрито, заяви той след много време работа от страна на полицията. "Имаме доста сериозни събрани доказателства за извършителите на това престъпление", каза още той. Работи се по няколко версии, а полицаите са доказли една като най-вероятна.

Преди срещата с журналисти Бойко Рашков изрази мнение пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, че разследващите органи трябва да получат по-голяма независимост от прокуратурата в работата си. Според него МВР следва да може по всяко време да образува досъдебно производство без произнасяне на държавното обвинение, а не само в неотложни случаи, както е в момента.

"За голямо съжаление състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата е една сериозна пречка за своевременно разследване", подчерта министърът.

Рашков даде пример и с това, че законът не дава право на разследващия орган, който извършва оперативната дейност, да поиска от съда прилагане на специални разузнавателни средства. Вместо това е нужно първо да се обърне към наблюдаващия прокурор, който чак след това да сезира съда за прилагане на СРС по делото. Такова посредничество на прокуратурата е необходимо и при искания на разследващите да извършат претърсвания и изземвания. Рашков разказа как за парите от АМ "Хемус" разследващите са поискали да проведат такова претърсване, но наблюдаващият прокурор по делото веднага излязъл в 20-дневен отпуск. "Разследващите функции на държавата на практика бяха блокирани", заяви вътрешният министър.

Той коментира още, че се предвиждат структурни промени в силовото ведомство, които да го освободят от несвойствени функции. Обсъжда се Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да бъде изведена в самостоятелна агенция извън МВР. Освен това се предлага Медицинския инстут на МВР да премине към Министерството на здравеопазването. Рашков уточни също, че ще има и кадрови промени в районните управления на страната заради разликата в натовареността, но това няма става със съкращения, а с преливане на служители.

Наскоро синдикалната федерация на служителите в МВР излязоха с остра позиция срещу "реформите на парче" във ведомството и поискаха спешна среща с премиера. Те се обявиха против изваждането от структурата му на определи звена и дирекции, сред които и агенция "Миграция". Днес вътрешният министър отрече, че се планира агенцията да бъде отделена от МВР.

Водещи

Най-четени