Реагирането при наводнения обсъждат в София 25.11 | 07:08

В международната конференция участие ще вземат представители на Гърция, Великобритания, Италия, Румъния, Германия, Франция и Европейската комисия

От Любомир Тасев

Международна конференция EVROS 2010 -"Комплексно управление на наводнения в уязвимите зони на Европейския съюз чрез ефективно реагиране и съвместни симулационни операции през 2010 г.” ще се проведе в София. Домакин на събитието е Главна дирекция "Гражданска защита”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вицепремиерът Цветан Цветанов и еврокомисарят Кристалина Георгиева ще се включат в работата на форума на 26 ноември от 9.00 часа в зала "Роял” на хотел "Шератон”.

На 25 и 26 ноември в хотел "Шератон” в София ще се проведе заключителната конференция по проект "EVROS 2010”, на която ще бъдат отчетени резултатите от проекта.

Международният форум ще бъде открит от комисар Стефко Бурджиев, директор на ГД "Гражданска защита” и Николаус Замбунидис, префект на Префектура Еврос, Гърция.

Участие ще вземат представители на Гърция, Великобритания, Италия, Румъния, Германия и Франция, както и от Генерална дирекция "Хуманитарна помощ и гражданска защита” към ЕК.

От българска страна ще участват ръководители и експерти от Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Министерството на околната среда и водите, Българската академия на науките, Военна академия "Г.С. Раковски”, Българския Червен кръст, Столична община и др. Ще бъдат направени презентации на българския и гръцкия опит в областта на превенцията и управлението при наводнения.

Проектът "EVROS 2010” стартира на 1 март 2009 и приключва на 31 декември тази година. Целта му е да стимулира планирането и реакцията при наводнения. Водещ партньор на проекта е Префектура Еврос, Гърция. ГД "Гражданска защита” - МВР участва като партньор.

Проектът се реализира и финансира по Финансовия инструмент за гражданска защита за "Симулационни учения в областта на Механизма на общността за Гражданска защита” на ЕК.

Водещи

Най-четени