Реакции на политици след избора на духовен баща на българската нация 30.06 | 18:00

От iNews

"Да пожелаем здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия", каза президентът на Република България Румен Радев. И заключи, че "вярващите се нуждаят от едниство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход".

"Това е един човек, който говори изключително мъдро. Ще бъде добре да се вслушаме във думите му. Желая му да бъде наистина нашия духовен водач". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. На въпрос свързан с предизвикателствата кои са пред него и думите, които трябва да чуем тя отговори: "За обединението на българския народ. Сигурна съм, че от неговите уста ще звучи по различен начин, далеч от фалша на политиците".

Председателят на Народното събрания Рая Назарян заяви пред журналисти, че Българската църква винаги е правила достоен избор. "Пожелавам здраве, дълголетие и мъдрост да ръководи. Вярвам, че в неговите молитви винаги ще присъства единение", каза тя.

"Вярващите се нуждаят от патриарх, който да бъде обединител", обяви служебният премиер Димитър Главчев.

"Имаме избран нов патриарх - доскорошният видински митрополит Даниил. Нека Бог да умножи дните му и да наставлява действията му, за доброто на България, българския народ и православните християни". Това написа във фейсбук профила си лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

​От партия "Величие” също коментираха новия патриарх. "Да ни е честит новият български патриарх Даниил, досегашен Видински митрополит! Най-достойният от достойните!  По Божията воля пастир, баща, благодетел и обединител на българския народ! Бог да му дава здраве, мир и простителност! Многая лета!”, заявиха от формацията във Facebook.

 

Българският еврокомисар Илиана Иванова поздрави новоизбрания патриарх Даниил с публикация във Facebook.  "Поздравявам новоизбрания български патриарх Даниил! Пожелавам му здраве, дълголетие и мъдрост за благото на Българската православна църква!", написа Иванова.

Водещи

Най-четени