Ревизия на сделката за летище Божурище 04.12 | 11:41

Парламентарна комисия ще проверява обстоятелствата за продажбата му

От Ивелина Георгиева

Народното събрание прие с пълен консенсус да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелства около сделката за продажба на летище Божурище през 2005 и процедурата за обявяване на летището за паметник на културата през 2008 и през 2010 г.

Създаването на комисията бе прието със 164 гласа, след като бе направено от ГЕРБ в лицето на Красимир Велчев и група народни представители. Велчев предложи комисията да се създаде за срок от два месеца, а в случай че е необходимо, да удължи работата си с още един месец.

В състава на комисията ще вземат участие по двама депутати от всяка парламентарна група. Това са Петър Мутафчиев и Жельо Бойчев от БСП, Митхан Метин и Хюсеин Хафъзов от ДПС, Павел Шопов и Галин Модев от "Атака" и Красимир Велчев и Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Председател на комисията ще бъде депутатът от БСП Петър Мутафчиев, предложен от ПГ на Коалиция за България.

"За мен е по-важно Божурище да остане летище, отколкото да търся наказани", каза Красимир Велчев по време на дебатите преди гласуването на комисията. Бившият културен министър Вежди Рашидов добави, че лесно търгуваме с националните си паметници.

"От БСП ще подкрепим това ваше предложение без каквито и да е условия, но аз очаквам подобно поведение от вас относно бюджета", посочи Петър Мутафчиев и добави: "Затова ви моля дръжте се достойно, както ние с вашето предложения".

Колегата му Антон Кутев се притесни, че тази комисия ще има по-скоро рестриктивни функции, отколкото да свърши някаква работа в бъдеще, но въпреки това той също подкрепи идеята за създаването на временната комисия.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов е на мнение, че в случая с летището има поредица престъпни сделки, които са облагодетелствали много фирми. "Става въпрос за сделка, характерна за много правителства – в последния ден", коментира националистът.

"Явно е, че има виновни лица и корупция и ние трябва да ги потърсим", категоричен бе той.

Ивайло Московски от ГЕРБ смята, че е недопустимо летище, градено с милиони и с години, да бъде запазено като културна ценност. "Аз съм убеден, че неговият потенциал е на едно истинско летище", посочи Московски. По думите му трябва да се намери начин да бъдат възстановени всички параметри за функционирането на летище Божурище.

Водещи

Най-четени