Ревизоро: Язовирите из страната са пълни с вода, не се притеснявайте от водни кризи 24.03 | 13:10

Ресорният министър отчете още, че празният през 2020 г. язовир „Копринка” сега е пълен на около 60-65%. Според Димитров тази година земеделските производители няма да бъдат застрашени от криза. „Това важи и за енергийните язовири, както и за питейно-битовите

От iNews.bg

В момента всички язовири в страната са пълни. Водата е достатъчно за цялата година, като ще има и за следващата, обяви пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той отчете още, че празният през 2020 г. язовир "Копринка” сега е пълен на около 60-65%. Според Димитров тази година земеделските производители няма да бъдат застрашени от криза. "Това важи и за енергийните язовири, както и за питейно-битовите. Всичките ни язовири са пълни, това беше моят ангажимент към премиера”, уточни министърът.

Пoпитaн дaли гaрaнтирa, чe нямa дa имa вoднa кризa в cтрaнaтa, кaтo тaзи в Пeрник, тoй зaяви "нe ce притecнявaйтe". Той добави, че язовирите миналата година са били запълнени на 25 - 30%. През настоящата обаче са на 85-90%.

На въпрос как е било постигнато това, Димитров отговори, че тази година валежите са били само с 12% повече, но "икономисахме вода, намалихме загубите, а същевременно спряхме няколко ВЕЦ-а”,

Той допълни и че заради очакваното снеготопене в следващите дни в част от язовирите у нас е започнало изпускане на вода, за да се предотврати опасността от преливане.

Към момента действащият министър на околната среда и водите не е включен в нито една от листите за предстоящите парламентарни избори, което той обясни с желанието му да изпълни докрай поетите ангажименти към ведомството.

На въпрос дали би поел отново същия пост, Димитров заяви, че би го обмислил, ако за министър-председател на страната бъде избран Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени