Регион Велико Търново - кандидат за европейска столица на културата 08.05 | 17:09

Мотото на кандидатурата е под наслов "Духът на България"

От Христина Христова

Всички кметове на общини и областният управител на Велико Търново застават зад предложението на Даниел Панов за издигане на кандидатурата "Регион Велико Търново - кандидат за европейска столица на културата" през 2019 г. Мотото на кандидатурата е под наслов "Духът на България", стана ясно на среща в Община Велико Търново, съобщава Север.бг.

Предстои обединението да бъде регистрирано като неправителствена организация, асоциация или комитет. След като бъдат уточнени юридическите формалности, решението ще бъде предложено за обсъждане в общинските съвети. В структурата ще бъдат включени известни личности от региона, представители на администрацията на всяка община, представители на медиите. 

Според Панов идеята е лесноосъществима, ако се обединят усилията и ресурсите на всичките общини. Той допълни, че към инициативата са проявили интерес неправителствени организации, арт група "Дупини", клуб за културни инициативи "Таралеж", преподаватели от ВТУ, както и много българи от региона, живеещи в чужбина.

Кметовете изразиха благодарност към търновския си колега за предложението, което ще даде възможност на общините да се включат с различни фестивални програми и прояви от културния им календар.

До края на следващата 2013 година ще бъде сформирана комисия, която ще трябва да направи предварителния подбор и да номинира от два до три български и италиански градове - кандидати за европейска столица на културата през 2019 година.

В състава й влизат шест експерти от България и седем от други страни. Преди номинациите членовете ще преминат специално обучение в Брюксел. В края на 2014 г. ще бъдат обявени и градовете победители. При одобрение кандидатите ще получат европейско финансиране за подготовка.

Водещи

Най-четени