Регистрираните домашни кучета в София са 10 683 19.05 | 19:04

От началото на годината в София са регистрирани 1801 кучета

От Ивелина Георгиева

Общо 10 683 домашни кучета са регистрирани от 2009 година досега в София. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предава БТА. Тя лично днес (9 май) е завела в клиника за поставяне на чипове четиримесечен женски лабрадор, на който му е имплантиран чип.

Цялата процедура по поставянето на чипа е продължила три минути като в него са записани данните за кучето и собственикът му. След процедурата кучето получи паспорт с номера на чипа си, който е единственият задължителен документ при разхождането на домашни любимци в парковете.

От началото на годината досега през клиниката са минали 60 домашни кучета, а други 50 са обработени с помощта на фондация "Четири лапи".

Имплантирането на чиповете при домашните животни трябва да става след като навършат четири месеца от раждането си или до седмица след като стопанинът се е сдобил с животното, припомни Йорданка Фандъкова.

Следващият етап, през които трябва да минат собствениците, е регистрация на кучето по местоживеене в службата за "Местни данъци и такси”

Четиримесечният лабрадор е 63–ият домашен любимец регистриран в район Триадица.

Общо в столицата от началото на годината са регистрирани 1801 кучета.

Водещи

Най-четени