Регламентират законово правомощията на военната полиция 02.03 | 15:46

Правителството одобри проект на закон за военната полиция

От Кремена Бедерева

Правителството одобри проект на закон за военната полиция и ще го предложи на Народното събрание за приемане.

Законовото регламентиране на функциите и правомощията на военната полиция ще внесе по-голяма прозрачност по отношение дейността на службата. Подобен подход е възприет в редица държави-членки на НАТО и на Европейския съюз.

В момента задачите на военната полиция са формулирани в три члена на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, а структурата и организацията на дейността й – в правилник.

Обществените отношения, свързани с дейността на военната полиция обаче, се отнасят както към дейността на въоръжените сили по гарантиране на суверенитета, сигурността и независимостта на страната, така и по противодействие на престъпността и поддържане на реда и сигурността в мирно и във военно време.

Поради това те се различават съществено от отношенията, уредени в ЗОВС и в Закона за МВР, което налага регламентирането им в отделен закон.

Според проекта, военната полиция е част от въоръжените сили, специализирана за опазване на реда в и сигурността на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Тя е организирана в служба "Военна полиция” към министъра на отбраната и във военно полицейски формирования в БА.

Служба "Военна полиция” ще осъществява оперативно-издирвателна дейност, антитерористична дейност, дейност по предотвратяване, разследване и разкриване на престъпления от общ характер и полицейска регистрация на лица, информационна дейност, охранителна и контролна дейност, противопожарен контрол, разследване на авиационни произшествия и инциденти с въздухоплавателни средства.

Военно полицейските формирования ще бъдат създавани с акт на министъра на отбраната. Те ще изпълняват основно дейности по охрана и поддържане на реда в гарнизоните, контрол върху използването на военни превозни средства и съпровождането им, контрол за спазване на войсковия ред и военната дисциплина от военнослужещите, контрол на достъпа и пропускателен режим.

Предвидено е военната полиция да може да изпълнява, съвместно или във взаимодействие с МВР, задачи по охрана на обекти, разкриване, предотвратяване и пресичане на терористични актове, разпространяване на оръжия за масово унищожаване и незаконен трафик на оръжие, задържане на извършители на престъпления от общ характер и освобождаване на заложници.

Приемането на закона цели както подобряване ефективността на дейността на военната полиция, така и повишаване на приноса й в общата система за противодействие на престъпността и поддържане на реда и сигурността в страната.


Водещи

Най-четени