Рединг призова за съгласие между българските партии 19.07 | 12:50

Политическата ситуация в страната била силно поляризирана

От Христина Рафаилова

"Еврокомисията призовава всички политически сили в страната към съгласие в името на стабилността и благоденствието на страната." Това каза зам.-шефът на евроинституцията Вивиан Рединг в интервю за "24 часа". Тя подчерта, че политическата ситуация в страната е силно поляризирана и ЕК следи с известно безпокойство случващото се у нас. 

Рединг коментира, че комисията признава правото на България сама да решава вътрешните си проблеми. Някои ситуации обаче намирали отражение върху целия ЕС. Според нея събитията в държавата показвали нуждата от промяна. По мнение на еврокомисаря те показвали, че обществото е притеснено за върховенството на закона. Тя добави, че е на страната на демонстриращите срещу корупцията у нас. Рединг подчерта, че е време да се задълбочат реформите в съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност. 

На въпрос дали е било грешка, че няма да има доклад за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка, Рединг заяви: "Със или без доклад, комисията следи внимателно събитията у вас." 

Комисарят заяви категоричната подкрепа на ЕК за страната ни в предстоящите реформи, като механизмът за сътрудничество бил един ефикасен инструмент за това. 

По повод опасенията, че ситуацията в България може да доведе до удължаване на срока на механизма, комисарят заяви: "Нека да обърна внимание на думата "сътрудничество" в името му – "Механизъм за сътрудничество и проверка". Механизмът отрежда специфична роля на Еврокомисията в подкрепата и наблюдението на напредъка на България в реформата на правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност."

Рединг подчерта, че сътрудничеството трябва да бъде двупосочно. Тя добави, че Брюксел оказва подкрепа на страната ни, промените у нас трябва да се реализират от нашата държавата. 

Според нея силната и независима съдебна система не е лукс, а необходимост. "Едно ефикасно и надеждно правосъдие ще подобри легитимността на системата в очите на обществото и ще донесе икономически ползи за страната", каза еврокомисарят. 

Рединг разкритикува популизма на някои европейски политици, които експлоатират страха от българските и румънските емигранти в останалите страни членки.

Тя добави, че ще продължи да се бори за спазването на правото на свободно движение на европейците. 

Водещи

Най-четени