Режат с 30% състава на контингента ни в Афганистан 22.05 | 13:28

За изпълнението на Бялата книга за отбраната трябват още пари

От Филипа Тодева

Числеността на българския контингент в Афганистан ще бъде намалена с около 30% съгласно Стратегията за трансформиране на участието на България в силите на НАТО.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Ще продължи активното участие в многонационалните инициативи на НАТО и ЕС за съвместно изграждане и развитие на отбранителните способности.

Приоритетни задачи в областта на отбраната през 2013 г. ще бъдат изграждането и сертифицирането на следващата батальонна бойна група.

Съгласуването на новите цели от пакета "Цели за способностите 2013" на НАТО също ще бъде една от приоритетните задачи.

За изпълнение на ангажиментите по пакета от цели до 2028 г. се залага предвиденият в Бялата книга бюджет за отбрана в размер на 1,5% от БВП. Съгласно Закона за държавния бюджет за 2013 г. обаче отделените средства за отбрана са в размер на 1,36% от БВП, което е недостатъчно.

Продължава формирането и подготовката на батальонните бойни групи и плановото им сертифициране, като през ноември 2012 г. беше сертифицирана първата от тях. Този процес е срещнал известни трудности, дължащи се на неосигуряването на предвидените в Бялата книга 1,5% от брутния вътрешен продукт за бюджета за отбрана.

Водещи

Най-четени