Река Велека отново ще тече в коритото си 28.01 | 17:08

Сапьорски екип взриви пясъчната утайка, която запушваше оттичането на водата

От Цанка Донкова

Река Велека отново ще тече в коритото си, след като отряд на военноморските сили взриви устието ѝ, съобщава в. "Стандарт". В понеделник привечер (27.01) затлаченото с пясък и наноси устие на реката замръзна. Това доведе до невиждано наводнение между Ахтопол и Синеморец, като дови бе затворен пътя.

В най-ниския участък на пътя водата бе достигнала почти до метър. В двата края на новообразувалото се езеро пък пътното платно бе сковано от поледица.

На спешно съвещание в областната управа в Бургас бе взето решение да се взриви устието на Велека и пясъчната утайка, която запушва оттичането на водата.

Извънредната операция е поверена от сапьорски екип от военноморска база "Атия". По време на операцията служители на Гранична полиция и жандармерията бяха отцепиха района. Устието бе бомбардирано под щателен контрол и бе освободено място за свободното оттичане на водата.

"Въпреки усложнената обстановка, в Резово и Синеморец няма кой знае какви драми. Вярно е, че селищата са откъснати, но имат ток и вода, а в магазините има достатъчно хранителни продукти. Надяваме се, че в сряда водата вече ще се оттече", заяви кметът на Царево Георги Лапчев.

Водещи

Най-четени