Река Дунав вдигна на крак властите в България 18.05 | 19:30

Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки

От iNews.bg

Засега не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения според Централния оперативен щаб към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки край Видин, Лом и Никопол. Въведени са в действие областните и общинските планове за защита при наводнение. Предприети са всички необходими действия за укрепване, подсилване и надграждане на дигите в района. Осигурени са над 5000 чувала с пясък, а на западния кей в Лом е издигната временна дига от циментови блокчета.

Измереният воден стоеж при Ново село е 760 см. При Видин покачването е с 24 см, водният стоеж е 829 см, при Лом нивото е 824 см, покачването е с 54 см. До края на българския участък на реката нивото на реката се повишава със стойности между 35 и 62 см.

Уязвимите от наводнение участъци в град Лом са в района на пристанището в близост до жп-коловозите, каза Красимир Христов, специалист в отдел "Кризи” в Община Лом. Той посочи, че там е изградена временна дига.

"В общината е въведена трета степен – опасност от наводнения”, допълни Христов.

Той бе категоричен, че Ломското пристанище не е наводнено, работи нормално тази сутрин, работят всички кранове и се товарят автомобили на пристанището.

Високи подпочвени води има в Орсойската низина вследствие на високите води на река Дунав.

"Над 9 метра на нивото на река Дунав проблеми може да има с помпената станция за питейни води, която се намира в Добри Дол”, обясни специалистът.

"От една седмица работи каналната помпена станция в Лом, която препомпва фекалните води, ако тази станция не е включена ще залее града", заяви Красимир Христов.

Той посочи, че постове обхождат дигата, няма сигнали за нарушения на дигата, води се денонощно наблюдение. През три часа се следи нивото на река Дунав, като се очаква утре лек спад на водния стоеж при Лом.

Осем отводнителни помпени станции работят на територията на област Видин, каза Димитър Йоцов, директор на видинския клон на "Напоителни системи" ЕАД. Той посочи, че останалите три помпени станции имат готовност при повишаване нивата на водите в отводнителните канали да започнат работа.

Тревожна остава ситуацията около нивото на река Дунав при Видин. Защитните диги във видинския участък на Дунав са 37 км.

"Служителите на "Напоителни системи” са ангажирани с непрекъснат обход на защитните съоръжения и няма отбелязани места, които създават опасности. В понеделник започва окосяване на дигите, което бе забавено заради непрекъснатите проливни дъждове”, обясни Димитър Йоцов.

Той посочи, че е спаднало нивото на река Делейнска край село Иново, която преди няколко дни заради преливане, скъса участък от защитна дига.

"Този участък вече е възстановен и не се очакват проблеми”, обясни Йоцов.

Почистен е 35-ият километър от път 114 – Дреновец-Ружинци-Чупрене, който през тази нощ е бил непроходим от калта, нанесена от паднали проливен дъжд, каза дежурният служител Областно пътно управление – Видин. Той посочи, че калта е нанесена на пътната настилка, заради липсата на водостоци по този път.

Няма други затворени пътни участъци по републиканската пътна мрежа във Видин, предаде агенция "Фокус".

По-късно през деня Дунав заля шест острова във видинския участък. Под вода са островите Кошава, Кутово, Безименен, Богдан-Сечен, островите Голям Близнак и Малък Близнак. Под вода е и кеят на село Арчар.

Междувременно румънските гранични власти съобщиха, че няма да пропускат леки превозни средства и микробуси, влизащи през пристанището в Бекет. Причината е високото ниво на река Дунав в този участък. Забраната не важи за автобуси и тежкотоварни автомобили.

Проверка на съоръженията по река Дунав констатира липса на част от обезопасителната стена в Никопол, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Инспекцията на населените места на територията на областта, които са разположени по поречието на Дунав, е била извършена от областния управител на Плевенска област Илиян Йончев. Само за денонощие нивото на водата се е покачило значително, а през деня електронното измерване при Фериботния комплекс в Никопол е отчело 695 см.

Общините Долна Митрополия, Никопол, Гулянци и Белене са в етап на Първа степен на повишено внимание, която се обявява при ниво на водата до 700 см. Кметовете организират обезпечаването с материали, техника и хора според изискванията на общинските планове за защита при наводнения.

Следят се нивата на реките Искър, Вит и Осъм от устията нагоре по течението, както и нивото на подпочвените води в крайдунавските низини.

Водата вече е заляла някои ниски части в района на Загражден. От "Напоителни системи” са предприели действия за почистване научастъците около дигите. В Байкал се изгражда изкуствена дига с помощта на чували с пясък. Извършва се оглед и за дупки от земеровещи животни в тялото на предпазните диги, като се предприемат действия за тампонирането им.

Ако нивото на река Дунав превиши 7 метра, ще бъде въведена втора степен на повишено внимание. Тогава може да се стигне до заливане на ниската градска част на Никопол. Днешната проверка констатира и липса на част от обезопасителната стена в града. Водата е достигнала до осветителните тела и е заляла изцяло волейболното игрище край реката.

Според анализите, ако водата достигне 750 см и разруши предпазните диги, под вода ще останат 243 527 дка.

Водещи

Най-четени