Река Стряма скъса дига 07.05 | 15:26

Село Трилистник се размина на косъм от евакуация

От Мая Александрова

Река Стряма скъса дига между селата Калековец и Трилистник. Само три метра от съоръжението оставали да бъдат отнесени от реката и воден стълб метър и половина да тръгне към къщите на Трилистник.

На 1 май селото се оказало на косъм от евакуация. До нея обаче не се стигнало благодарение на реакцията на кмета на община Марица Димитър Иванов и колегата му от Трилистник Мирчо Петров.

Три дни камиони возили за сметка на общината скали и градили високи буни, след като от "Напоителни системи" отговорили, че ще излязат с решение след празниците.

"Многократно сме алармирали и "Напоителни системи", и "Басейнова дирекция" за опасността. Единственото обяснение, което получавахме бе, че нямат пари", коментира пред marica.bg Иванов. Той обясни, че ще търси от МРРБ сумата, вложена в укрепването на дигата. Все още се изчислява размерът ѝ.

"Това бяха средства, които трябваше да дадем за благоустрояването на селата", обясни Иванов.

Той уточни обаче, че и за минута не си е помислял да пести от това, след като станало ясно, че животът и имуществото на жителите на Трилистник са в опасност.

Иванов обясни, че укрепването, което са направили, е временно решение.

"Ако не се вземат спешни мерки, водата може да отнесе и новия мост на река Стряма, в който бяха вложени милиони. Заради бързите води и неизвършените корекции по коритото на реката той вече е подкопан", обясни Иванов.

Водещи

Най-четени