Реки вместо улици в цяла България 29.10 | 13:52

Положението в община Неделино остава тежко

От Елена Кирилова

Системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа обяви оранжев код за тревога за река Тунджа при Елхово, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Според актуалната информация, постъпила от Системата за прогнозиране на екстремни явления за водосборите на реките Дунав и Марица на базата на European Flood Alert System (EFAS), се очаква преминаване на високи води по река Арда.

По-значими повишения на водните нива на притоците й река Върбица и река Крумовица се очакват на 29 и 30 октомври 2012 г.

НИМХ обяви червен код за валежи в областите Хасково и Кърджали, където се очакват значителни валежи - над 40 - 50 л/кв.м, на места в областта над 60-70 л/кв.м. Ще духа силен вятър от юг-югозапад, достигащ скорост 12 - 15 м/сек и пориви - до 18 - 20 м/сек.

Поради обилните валежи в София кметът Йорданка Фандъкова разпореди на Столичния инспекторат и фирмите, ангажирани с почистването на града, да следят непрекъснато какво е състоянието на уличните шахти, съобщават от пресцентъра на Столична Община.

Фандъкова е наредила и да се работи по бързото отстраняване на падналите листа и клони от бурята. Ще бъдат проверени и критичните участъци на реки и на участъци от пътната инфраструктура. Състоянието им ще бъде докладвано, като ще бъдат набелязани всички проблемни участъци.

Към момента в Столична община са постъпили 53 сигнала заради обилните валежи. Множество сигнали са подадени от районите "Красно село”, "Триадица”, ”Витоша” и "Красна поляна”. Данните за всички тези случаи са изпратени до фирмите, които са ангажирани с почистването на оттоците и уличните шахти.

Наводнени улици има в Сливен. Обилните дъждове станаха причина за километрични задръствания. Наводнени са основни артерии в града и са предизвикали пропадания. В района на бул. "Бургаско шосе" има огромни локви, които са блокирали и тролейбусния транспорт в града.

Около 20 литра на кв.м. са падналите валежи в община Сливен. Затруднено е движението в района на Колодрума и други места в града. В района на училище "Антон Иванов" има пропадане на шосето. Служители на местната община реагираха бързо и запълниха отворената дупка с чакъл.

За последното денонощие в Бургас са се излели 90 литра дъжд на квадратен метър, съобщи БТА. Няма поражения по инфраструктурата, но има сигнали за запушени шахти в града. Почистените през лятото дерета при Долно Езерово, Лозово и Равнец успяват да поемат водните потоци, така че няма притеснения за най-уязвимите райони. 

ТИР потъна в огромна локва на изхода от Бургас, съобщава агенция "Булфото". Тежкотоварният камион първоначално премина по-дълбокия участък от насъбралата се вода под жп линията за София. На метри преди да излезе от водната клопка обаче ТИР-а закъса в нея. През последните 24 часа в бургаски регион се изля дъжд с количество от 90 литра на квадратен метър.

Сградата на кметството в бургаския комплекс "Меден рудник" е отводнена и се почиства. Няма сигнали за наводнени къщи и жилищни блокове. 

107 литра на квадратен метър достигнаха валежите в Златоград за последните 24 часа. В Смолян ситуацията не е по-добра. Дъждът достигна 76 литра на квадратен метър, в Рожен – 97 литра на квадратен метър, а в Широка Лъка – 86 литра на квадратен метър.

Улиците в Кюстендил също са наводнени, предаде агенция "Фокус". На едно от местата събралата се вода е била около 2 кубични метра. Вторият сигнал е за улицата, която се намира зад общинския театър. Сигналите вече се обслужват.

43 литра на квадратен метър достигнаха валежите във Варненско. Най-обилни дъждове са паднали в района на Суворово – 43,7 литра на квадратен метър. Това се равнява на цялата месечна норма. В момента валежите във Варна са спрели. Скоростта на вятъра е нормална, до 3-4 метра в секунда.

Тежко остава положението в община Неделино. Очаква се да бъде обявено бедствено положение, обясни кметът Стоян Беширов. По думите му в общината са се активизирали около 30 свлачища. Най-тежко е положението между махалите Горен и Долен Върли дол и Ангелови колиби – Крайна. Там пътищата са затворени.

Съществува опасност от свличане на улица "Васил Коларов" в Неделино. На нея е разположен стълб с високо напрежение 20 киловолта. Улицата е затворена за движение, а районът е обезопасен, за да няма пострадали. Евентуалното сриване на стълба ще доведе до прекъсване на електричеството на една трета от жителите.

Водещи

Най-четени