Рекорд: Над 15 хил. бежанци у нас от Нова година 07.10 | 15:01

Центровете за настаняване както на ДАБ, така и на МВР, „преливат“, а мигрантите у нас са близо 3 пъти повече от местата

От iNews.bg

Положението с бежанците у нас е на път да излезе извън контрол. Още преди лятото беше ясно, че през тази година в това отношение ще се чупят рекорди. И те вече са факт. След като преди 2 седмици стана ясно, че местата за настаняване на мигранти у нас свършват и това се отнася както за центровете на Държавната агенция за бежанците, така и за тези на МВР, а преди няколко дни капацитетът вече бе запълнен и стартира спешното изграждане на нови и мобилни приюти, сега стана ясно, че само за седмица у нас са влезли нови близо 500 мигранти. И това са само тези, които властите са успели да заловят. Останалите изобщо не е ясно колко са.

Освен това е счупен и рекордът по брой бежанци, пресекли незаконно българската граница от началото на годината. С влезлите у нас през периода 29 септември – 6 октомври 498 души, те вече са 15 164 – абсолютен рекорд. Паралелно с това полицията е успяла да установи и задържи за последната седмица едва 4-ма каналджии, сочат данните на МВР, цитирани от БГНЕС.

От данните на Държавна агенция за бежанците се установява, че голяма част от чужденците не желаят да остават в центровете за настаняване, тъй като те са препълнени. Само през последните седем дни от бежанските центрове са излезли 584 мигранти. Което донякъде може да се отбележи и като добра новина, тъй като освободените места са повече от новозаловените мигранти. Въпреки това обаче бежанските центрове продължават да "преливат".

Към момента заетостта на местата за настаняване на ДАБ е 106%, т.е. при капацитет от 5 190 лица в тях са настанени 5 483 лица. Ситуацията в центровете за настаняване на опасни лица и такива, чиято националност тепърва ще се установява, които са на подчинение на Дирекция "Миграция” на МВР продължава да е критична. Капацитетът на заетост е 169%, т.е. при 940 места, настанени са 1 587 чужденци. Което пък означава, че при общо 6130 места за настаняване на бежанци у нас, се падат близо 3 пъти повече – 15 164. От страната пък през последната седмица са изведени едва 20 чужденци.

Водещи

Най-четени