Рекорден добив на дървесина през изминалата година 04.04 | 20:31

Новият закон за горите решава въпроса за инвестиране в нови горски пътища

От Георги Георгиев

Изминалата 2010 година е била рекордна за последните 10 години по добив на дървесина. Това е заявил заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов пред агенция "Фокус”.

Според Костов това този факт показва, че на практика властите са пресекли една значителна част от сивия сектор. Изказването на зам.-министъра идва по повод по започващата днес Седмица на гората.

По думите му общото потребление на дървесина не би трябвало да се е увеличило, поради факта, че няма открити нови мощности. Костов посочи, че гората е нещо, което расте бавно и инвестициите в нея се възвръщат след години.

"Най-важното е, че в новия закон за горите се решава въпросът с инвестицията в горски пътища, които са много важни. Без тях нито може да се ползва гората, нито може да се опазва, нито пък е достъпна за хората”, обясни зам-министърът.

Според Георги Костов през последните години лесовъдската професия е загубила своя обществен авторитет, заради лошия имидж, създаден от заменките. Той посочи, че постоянно има недостиг на лесовъди по места.

Това, което трябва да се знае, е, че в българската гора има работа за всички добри професионалисти, но на терен. С новия закон ще бъдат намалени хората, които стоят по бюрата в горските стопанства и регионалните дирекции по горите”, категоричен бе заместник-министърът.

Водещи

Най-четени