Рекултивират депото в Долни Богров – "едно насипище с боклуци" 07.11 | 11:59

Има риск биогазът от отпадъците да се запали

От Филипа Тодева

В момента теренът на депото в Долни Богров е едно насипище с отпадъци, на места те достигат от 2 до 15 метра.

Не е създадена система за събиране на образуваната от депото отпадъчна вода, не са изградени системи за отвеждане на образувания от отпадъците биогаз.

Това съобщи заместник-кметът на Столична община Мария Бояджийска, предаде агенция "Фокус". Бояджийска обясни, че има сериозен риск от самозапалване на този газ и отделяне на изключително вредни емисии за околната среда, които са опасни за населените места наоколо.

Депото е бивша кариера за добив на инертни материали. Използвано в периода от 1972 до 1997 г. за насипване на битови отпадъци, които са образувани и събрани на територията на столицата.

"Отпадъците са натрупвани непосредствено върху терена без каквато и да било защита за подземните води, почвата и околната среда, каквато е била тогавашната практика и това е довело до редица проблеми при закриването на депата", каза Бояджийска.

Предвижда се предепониране на 240 000 тона битови отпадъци по "Проект за закриване и рекултивация на сметоразтоварище - с. Долни Богров, чрез обезвреждане и оползотворяване”.

Площта на депото е 370 декара и след приключване на проекта за рекултивация общината ще има ангажимент в продължение на 30 година да извършва мониторинг.  

Водещи

Най-четени