Ремонтират Бачковския манастир 07.12 | 10:40

Претърсването на покривите например струва между 50 000 и 70 000 лева

От iNews.bg

Правим всичко възможно да отворим Бачковския манастир към всички туристи и търсим празни ниши в туристически програми от цял свят. В момента работим с Азиатско-тихоокеанската икономическа зона, където са страни с преобладаващо мюсюлманско население, но пък са големи културни дестинации. Това каза игуменът на Бачковския манастир дядо Симон, който пое управата на Светата обител през 2014 година. Ако искаме обаче да имаме много туристи и то най-вече през 2019-та, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, трябва да сме готови да покажем тези старини, отбеляза монахът. А за това, според него, трябва да се реставрират, да се направят достъпни за всички, предаде БГНЕС.

Манастирското братство полага постоянни усилия за поддържането на Светата обител в състоянието, в което наистина тя заслужава да бъде, за да може да посреща хилядите поклонници и туристи благолепно и впечатляващо. В тази връзка продължава да тече усилен ремонт, който включва двора, жилищната част на новото южно крило, кухнята и църквата "Св. Архангели". Чрез официалния си сайт манастирът се включва в туристически проекти на туроператори от цял свят, акцентът на които са страните от Азия, Южна Америка, Индонезия, сред които Китай, Япония, Аржентина, Мексико, Бразилия.

Отецът посочва, че вече има резултат и тази година манастирът е бил посетен от над 20 китайски групи, няколко бразилски, имало е и две-три от Индонезия. Игуменът отчита това като много голям успех, тъй като в голямата си част тези туристи са мюсюлмани. Опитваме се да работим в световен мащаб и да се вместим в празните ниши, коментира дядо Симон и като пример посочва, че в момента работят по включването на манастира в американската програма "Пътят на виното". Опитваме се с целия си ресурс да привлечем туристи, защото, освен с финансовата помощ на държавата, само по този начин можем да се издържаме, допълва той.

Много често в България се гледат само приходите, но никой не пита какви разходи имаме, казва монахът и отбелязва, че манастирът плаща заплати на 60 души, като само осигуровките им са около 15 000 лева на месец. Бачковският манастир издържа Пловдивската семинария, плаща своите задължения към Светия синод, има ежедневните си грижи към имотите, които са около 6 000 кв.м. разгъната площ. Само претърсването на покривите например струва между 50 000 и 70 000 лева. Приходи има, но има и не малко разходи, допълва игуменът.

Водещи

Най-четени