Ремонтират Централната гара в София 29.10 | 13:49

Рехабилитацията ще продължи 26 месеца

От Ралица Стоянова

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски отвори постъпилите оферти по откритата процедура за рехабилитация на Централна ж.п. гара София.

Фирмите, подали документи за участие, по реда на тяхното постъпване са:

-Обединение "ГБС-Централна гара София

- Гражданско дружество "ДОУШ-СК-13”;

- "Терна”АД;

- Обединение "Централна гара 2012”;

- Консорциум "Щрабаг-жп гара София”;

- Консорциум "Балканстрой Реминг”.

След подписването на договор с избран изпълнител, той ще има 26 месеца за изпълнение на дейностите. Министър Московски прогнозира, че проектът ще приключи по-рано. Индикативната стойност на проекта е 52 млн. лева.

Комисия ще разгледа предложенията до средата на февруари догодина и ще определи кандидата. След това строителят ще има осем месеца, за да представи идеен проект. Реалното строителство трябва да започне от средата на 2013 г.

"Повече от 30 години не е направен нито един основен ремонт на Централна гара София”, заяви Московски.  Гарата е построена през 1974 г. и от тогава на съоръжението са правени само частични ремонти, информират от МТИТС.

Проектът за рехабилитация на Централна гара София се финансира по Оперативна програма "Транспорт” и благодарение на него сградата и прилежащата инфраструктура към нея ще бъдат изцяло обновени. "Този проект е доказателство, че когато имаш аргументи, дори проекти, които не са предвидени за финансиране, могат да получат зелена светлина. Това ще е и пътят, по който ще вървим за закупуване на нов подвижен състав за "БДЖ-Пътнически превози”, каза министърът.

Водещи

Най-четени