Ремонтираха 63 км от пътя Гоце Делчев - Петрич 25.08 | 08:10

28,5 млн. лв. е стройността на проекта. Пътят ще бъде пуснат в експлоатация днес

От Ралица Стоянова

Днес (25 август) пускат в експлоатация близо 63 км от път III- 198 Гоце Делчев – Петрич, реконструирани по Проекта за рехабилитация на пътната мрежа.

Обновената третокласна републиканска пътна мрежа в област Благоевград е включена в лот 8 от проекта. По него са рехабилитирани отсечките Гоце Делчев – с. Пирин и Петрич – ГКПП Македония.

Общата стойност на инвестициите в строителство, авторски и строителен надзор е около 28,5 млн. лева. Финансирането е от Световната банка и републиканския бюджет. Изпълнител на обекта е консорциум "Неврокоп”. Строителният надзор е осъществен от "Интегра Инженеринг” ЕООД, гр. София, а авторският от "Пътпроект - 2000” ООД.

На церемонията ще присъства премиерът Бойко Борисов, който след това ще се запознае и с хода на реконструкцията, модернизацията и разширението на Регионалното депо за неопасни отпадъци.

В рамките на проекта ще бъдат изградени и допълнителни пътни връзки, отводняване на повърхности води чрез отвеждащи канали, пречиствателна станция за инфилтрирали води, нов трансформаторен пост и др.

Общата стойност на обекта е 4 684 000 лева. За изграждането му са осигурени 3 385 000 лева целеви субсидии от държавния бюджет и 849 хил. лева от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Обектът трябва да бъде завършен до началото на месец октомври тази година.

По-късно в Гоце Делчев премиерът ще открие обновения Градски парк, който е ремонтиран по проект "Подобряване на уличната и парковата инфраструктура в гр. Гоце Делчев”. Целият проект е на стойност 8 544 759,57 лева и е реализиран изцяло със средства от Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 г.

Освен цялостната реконструкция на градския парк, който се простира на площ от 70 дка, по проекта е извършена и цялостна рехабилитация на 25 улици в града, благоустроени са междублокови пространства, изградени са места за паркиране, тревни площи, детски площадки, пейки, кошчета за отпадъци, беседки за отдих.

След това министър–председателят ще посети ремонтирания градски стадион. Спортното съоръжение е изцяло обновено, като стойността на строително – монтажните работи възлиза на 485 хил. лв., а оборудването е за 62 500 лв.

При визитата си в града премиерът ще бъде придружен от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и от министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на околната среда и водите Нона Караджова.

Водещи

Най-четени