Ренета Инджова оглавява НСИ 20.03 | 15:55

Това съобщават от правителствената информационна служба

От Кремена Бедерева

Ренета Инджова е определена за председател на Националния статистически институт (НСИ). Тя ще поема поста на освободената досегашна шефка на института Мариана Коцева, която стана специален съветник в генералната дирекция "Евростат". Това съобщават БТА, цитирайки правителствената информационна служба.

Преди няколко месеца bTV излъчи репортаж за единствената жена, която е заемала поста премиер на България. Поводът екип на телевизията да потърси бившия премиер бе информация, публикувана в жълто издание, че Инджова мизерства и чисти входа на кооперацията, в която живее.

"Дали Ренета Инджова мизерства или не, от това не трябва да се прави сензация", бе коментарът на Ренета Инджова. Бившият премиер сподели, че планира бюджета си по спестяванията, които е успяла да събере в САЩ: "Събирах каквото печелех и сега ще си го разпределя и ще гледам да живея толкова дълго, за колкото ми стигне”.

И макар че е постигнала успехи отвъд Океана, признава, че у нас в това отношение не й е провървяло: "Аз използвах този термин "договорена демокрация” за България. Не влизам в участниците на този процес”.

Ренета Инджова е родена на 6 юли 1953 година. Тя става единствената жена, която е била министър-председател на България, в 81-то правителство служебно правителство, назначено от Желю Желев от октомври 1994 г. до януари 1995 г.

Ренета Инджова е родена в Нова Загора и завършва Висшия икономически институт "Карл Маркс" в София през 1975. Тя остава там като преподавател по политикономия.

На 17 октомври 1994 г. тя става министър-председател в служебно правителство, което управлява с 3-месечен мандат до 26 януари 1995 г. Инджова се кандидатира за кмет на София и остава трета след Стефан Софиянски и Венцислав Йосифов. През 2001 г. е кандидат за президент на България, но без особен успех.

До февруари 2011 г. е икономически директор на МБАЛ "Токуда болница София", когато е уволнена от поста, тъй като "Токуда" ще се ръководи от международен борд.

На Инджова е предложен друг, престижен пост, но тя го отказва.

Ренета Инджова е женена за Боян Славенков. Имат дъщеря Ралица. В зората на демокрацията се развеждат.

Водещи

Най-четени