Репресирани срещу Музея на социалистическото изкуство 11.10 | 19:45

Репресираните предлагат името на музея да се смени

От Петя Михайлова

Организации на репресираните протестират срещу създаването на Музей на социалистическото изкуство.

Това пише в декларация, подписана от председателите на Съюза на репресираните от комунистическия терор в България, Съюза на репресираните в България, Съюз "Истина", Съюз "Горяни", цитирана от БТА.

"Протестираме срещу засиленото връщане на комунистическата символика", заявяват те.

Според тях с музея, вместо да се иронизира престъпният комунистически режим, се постига ефектът на възвеличаване на комунистическите вождове и техните действия, а голяма част от произведенията са създадени по поръчка и натиск на комунистическия режим.

Репресираните предлагат името на музея да се смени и да се оформи зала към музея за извършените от комунистите насилия. Те не са съгласни с твърденията, че преходът е завършен и така се затваря тази страница от историята.

Това може да стане само като се прочете и другата част от тази страница, когато се създаде "Музей за насилието от комунистите", когато се изучава от учениците и тази страна от историята ни, смятат от формациите.

Музеят на социалистическото изкуство беше открит в София на 19 септември и е първият по рода си в Източна Европа. В него са изложени 77 произведения на монументалната соцскулптура, 60 произведения на живописта и 25 творби на пластиката.

Водещи

Най-четени