Реставрирана църква отвори врати в деня на патроните си 24.05 | 15:39

Храмът „Св. св. Кирил и Методий“ в село Искра получи и парче от Светия кръст

От iNews.bg

Реставрираният храм в карнобатското село Искра получи парченце от светия кръст, смятан за свещена реликва при християните. В църквата, която носи името "Св. св. Кирил и Методий”, се проведе и първа празнична литургия, предаде БГНЕС от Бургас. Парчето от светия кръст е дарение от Националния исторически музей. Част от него има в още четири църкви – в Бургас, в Пловдив, в Рим и в Созопол.

Интересното в историята на храма е, че той е реставриран от българин мюсюлманин. За 39-годишния Турхут Исмаил, който е родом от село Искра, това е вторият християнски храм, който изгражда. Преди години строителният предприемач изгражда християнски храм в село Дъбовица, Сунгурларе. "Това е храм. Дали е църква, джамия, синагога, важното е че се прави някакъв храм. И когато има Бог, той е един за всички”, сподели Турхут Исмаил.

Младият предприемач сподели, че се е сблъскал с множество бюрократични проблеми при желанието си да реставрира рушащата се сграда. Съдействие му оказват именно от НИМ и бившият заместник-министър на културата Бони Петрунова. За реставрирането на църквата Турхут кандидатства по европейска програма, което спестява време и бюрократични главоболия. Предварително заделените свои средства пък инвестира в спортни игрища в селото. Храм "Св. св. Кирил и Методий” получава и дарение с мозаечни платна на светите братя от Събин Пашов, потомък на род свързан с църквата.

"Аз не помня моя прадядо, това са спомени разказани от моя дядо. 23-та година дава средства за изграждането на камбанарията и дава камбана на църквата, дотогава не е имало камбана. И от тогава се чува звукът на камбаната и до ден днешен”, разказа Пашов.

В село Искра задружно живеят християни и мюсюлмани. В селото от няколко години имоти са закупили руснаци, католичка, както и датчанин баптист. Реставрираният храм бе официално осветен днес, на връх 24 май – Денят на славянската писменост и култура, от Негово Високопреосвещенство сливенския Митрополит Йоаникий.

Водещи

Най-четени