Рестартът на „Белене“ решен, инвеститорът – неизвестен, но се търси 07.06 | 13:54

До края на октомври стратегията как ще градим Втора атомна трябва да е готова

От iNews.bg

Парламентът прие предложението на ГЕРБ за възобновяване на търсенето на възможности за изграждането на АЕЦ "Белене", предаде репортер на БГНЕС. Решението на депутатите предвижда проектът да бъде реализиран с намирането на стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции. Активите и пасивите ще бъдат отделени в отделно дружество, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще трябва да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. Действията за разработването на процедурата трябва да бъдат предприети в срок до 31 октомври т. г., а министър Петкова има и задължението периодично да информира депутатите за хода на преговорите.

"Няма да има държавни гаранции и няма да има дългосрочни договори, които ще са в ущърб на българската държава. Нека всичко да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина. Тези опити за корупционни схеми, които бяха приети в тези управления преди десетилетия", заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова изрази задоволство от факта, че съществува консенсус по основния въпрос – намиране на решение и демонстриране на политическа воля за проекта АЕЦ "Белене". "Това е най-важното. Аз съм изненадана, че темата, свързана с необходимостта от отмяна на решението на парламента от 2012 г. се превърна в основна и сякаш това е основната разлика между двете решения", смята енергийният министър и подчерта, че на практика разлика в позициите няма. От ГЕРБ считат, че основният аргумент в подкрепа на този вариант е свързан с това, че само реализацията на проекта дава възможност на НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят напълно направените през годините разходи, свързани с проекта АЕЦ "Белене", както и да бъде гарантирана в дългосрочен план енергийната сигурност на страната. Наред с това управляващите отчитат и сериозен инвеститорски интерес към възможността за реализация на проекта.

Предложението на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене" от 2012 година не събра необходимия брой гласове и бе отхвърлено.

Водещи

Най-четени