Референдумът щял да се окаже фалшив 26.11 | 13:38

"България на гражданите" призовава за бойкот на допитването

От Ралица Стоянова

Референдумът за ядрената енергетика ще се окаже фалшив. Това смятат от движение "България на гражданите", които подкрепят твърдението си с проучване, направено сред 6200 души. 70% от запитаните са определили предстоящия референдум като такъв.

Това съобщи на пресконференция Ива Йорданова, член на НС на партията.

На зададения въпрос "Кое трябва да е приоритет за България в областта на енеретиката”, 43% от гласувалите казват, че това трябва да бъдат инвестициите в осигуряването на енергийна ефективност. 33% от гласувалите определят като най-важно изграждането на мощности за зелена енергия и възобновяеми източници.

"Ако България разполага със свободни 10 милиарда евро, за какво трябва да бъдат инвестирани?”, пита още изследването. 33% смятат, че парите трябва да бъдат вложени в образование и наука.

В допитването е имало и отворен въпрос: "Кой е въпросът, по който трябва да се проведе национален референдум в България?". 27,7% от гласувалите определят "свикване на ВНС и промяна на Конституцията" като най-важния въпрос за национален референдум”, информират от пресцентъра на формацията.

Председателят на "България на гражданите" Меглена Кунева заяви, че движението ще бойкотира референдума, защото той е бизсмислен. Чспоред нея чрез референдума се прави опит за отклоняване на вниманието от действителните проблеми на хората – бедността, безработицата, цената на тока.

Водещи

Най-четени