Реформа на ТЕЛК: Махат заболявания, които не инвалидизират 06.07 | 18:56

Хора с трайни увреждания няма да се преосвидетелстват, каза зам.-министър Султанка Петрова

От iNews.bg

Някои заболявания, които не инвалидизират, ще отпаднат от методиката за издаване на ТЕЛК. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова пред журналисти, цитирана от News.bg. Тя участва в кръгла маса: "Демографски процеси и тенденции в България", която се провежда под патронажа на ресорния вицепремиер Валери Симеонов. Домакин на форума е Софийския университет.

Зам.-социалният министър бе категорична, че ще отпаднат заболявания, които не инвалидизират и ще има преразглеждане на някои решения. Освен това ще отпадне необходимостта от преосвидетелстване на хора с трайни увреждания. Така чрез молба хората, които имат съпътстващи заболявания, ще може да им бъде увеличен процентът на неработоспособност.

Относно готвената до края на месец октомври концепция за промени в ТЕЛК Петрова обобщи, че те ще включват промени в законодателството, в методиката и определяне на единен контролен орган. Вече имало работна група, която ще изготви промените.

"Трябва да има един контролен орган, в момента имаме шест контролни органа. Контролът се извършва само по документи и това не дава добър ефект", каза тя.

Зам.-министърът посочи, че в резултат на слабия контрол имаме и такива лоши практики. Петрова е склонна да вярва, че една трета от ТЕЛК решенията са неправомерно издадени.

"Трябва да ви кажа, че съм склонна да вярвам, поне анализите, които съм чела за махали със заболявания астма, други квартали с диабет", коментира тя. По думите й вече има съмнения, които трябва да бъдат изчистени и да не се дава възможност за повече злоупотреби с инвалидни пенсии.

Петрова обаще да няма повече вратички, които да позволяват издаването на фалшиви ТЕЛК решения.

 

Водещи

Най-четени