Реформата в МВР: Вадят звена и преназначават служителите с нови условия 10.11 | 18:39

Тази идея за реформа на системата сподели ръководството на вътрешното министерство в ресорната парламентарна комисия

От Галина Александрова

Преназначаване на служители в оптимизирани структури е една от мерките за реформиране на бюджета на МВР. Това обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова след изслушването й в парламентарната комисия по вътрешен ред заедно с главния секретар на МВР.

По думите на Бъчварова идеята се оказала добра. "Разработваме различни варианти, по които да стане това, както и изплащане на компенсациите - тук с Министерството на финансите също сме в диалог", подчерта министърът. Имаме разчети, заяви тя, но отказа да назове конкретни цифри.

С предвижданите новите структури  заплащането на такси за определени дейности, които сега отиват в държавния бюджет, след реформата ще се събират в бюджета на МВР.

Разговорът беше много конструктивен - нямаме причина да не отговорим на който и да е въпрос, коментира министърът. Тя благодарила на народните представители, че не са се изкушили да политизират проблемите.

На въпрос дали смята, че служителите на МВР й вярват Бъчварова отговори: попитайте тях, защото каквото ида кажа, няма да е често по отношение на тяхното мнение. С хората, с които работя и успявам да осъществя контакт, имаме взаимно доверие по пътя към реформите, включително и с представителите на синдикалните организации, добани министърът.

"Колегите народни представители имаха възможност да зададат всички въпроси, които ги интересуваха, получиха конкретните отговори", потвърди председателят на комисията ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, който е и председател на комисията по вътрешна сигурност. По негово мнение ръководството на министерството има много прагматичен план за рационализиране работата на МВР.

"Внесен е от вчера законопроект за промяна в закона за МВР, където се предвижда прекатегоризация на определени структури, създаване на нови звена и подобряване на ефективността на работата. Аз към оптимист", каза той Атанасов и добави, чу почти не е била обсъждана темата за полицейския протест, защото той бил вече зад гърба им. "Надявам се, че всеки си е извлякъл поуките от това, което се случи”, посочи той.

Не можеш да очакваш повишаване на ефективността на МВР като първата ти работа е да им вземеш определена част от придобивките и тук моя упрек е към министъра на финансите, който си позволи това действие, категоричен бе председателят на комисията. Той/Владислав Горанов-бел. р./ утре ще бъде на заседание на комисията , когато ще обсъждаме законопроекта за бюджета и аз имам въпроси към него, каза още Атанасов.

"Давам си сметка на какво изпитание беше поставено МВР, в смисъл - ръководството в тази изненадваща ситуация", подчерта той. И назова конкретно предлаганите реформи - отделяне на административните дейности от полицейската работа в специално звено, което ще се самоиздържа. Тази структура ще се издържа не от бюджета, а от таксите , които събира, подчерта Атанасов.

Съвсем друга интерпретация на водените в комисията разговори представи депутатът от БСП лява България Красимир Янков. Предвижда се съкращаване на разходите на МВР с прехвърляне на дейности извън министерството - за държавният бюджет няма никакво значение дали парите са в левия или в десния джоб, каза той, цитиран от БГНЕС.

Аутсорсването на правомощия към други структури и не е само митница и данъчни, всъщност, облекчава работата на Румяна Бъчварова, която въпреки че на нас ни съобщи за практики, с които се е запознала във Великобритания и Грузия, няма виждане и концепция за цялостна промяна , няма концепция за реформа, всичко се прави на парче в МВР, коментира Янков. Хаосът тепърва предстои, обяви той. Работата на МВР е застрашена от хаоса, който е настъпил с това ръководство, а министър Бъчварова на върха на тази пирамида създава само хаос, подчерта депутатът.

Според него на днешното заседание на комисията не всички народни представители са успели да зададат въпросите си. При тази ситуация е заплашена националната сигурност не само на България, притеснителни са изявленията на партньорските служби, защото това, което се случва у нас, касае сигурността и на целия ЕС, смята Янков.

Водещи

Най-четени